open-navfaktor-logo
search
Izgubio podršku
Sjeverna Makedonija: Reis Sulejman Redžepi smijenjen jer je oženio 50 godina mlađu djevojku
Poglavar Islamske vjerske zajednice Sjeverne Makedonije Sulejman Redžepi razriješen je dužnosti u srijedu, glasovima većine članova predsjedništva ove vjerske zajednice.
28.05.2020. u 10:39
get url
text

Kako navodi agencija AP, Redžepi je smijenjen zbog odluke da se oženi 50 godina mlađom ženom. Redžepi (73) nedavno je objavio planove za brak, šokirajući mnoge muslimane u Sjevernoj Makedoniji zbog razlike u godinama. Mediji u Sjevernoj Makedoniji javili su da se unutar Islamske zajednice digla velika buka pošto se dugogodišnji šef ove organizacije oženio gotovo pola vijeka mlađom ženom i poklonio joj skupocjeni sat.

Gostivarski muftija Šakir Fetahu kazao je novinarima kako je održan vanredni sastanak Islamske zajednice Sjeverne Makedonije na kojem je Redžepi razriješen dužnosti dvotrećinskom većinom glasova. Fetahu je dodao kako će on privremeno obnašati dužnost predsjednika IZ-a, sve dok se ne steknu uvjeti za izbor novog poglavara.

Redžepi je prvi put izabran za islamskog vođu 2006. godine i nakon toga više puta izabran. On je dosad imao podršku većine muftija u Sjevernoj Makedoniji i preživio je nekoliko pokušaja uklanjanja nakon optužbi za navodnu korupciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.