open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Skandal: Bokserka ne ide na SP u Indiju zbog zabrane isticanja simbola Kosova
Kosovska bokserka Donjeta Sadiku neće učestvovati na Svjetskom prvenstvu u boksu u New Delhiju, u Indiji, zbog zabrane isticanja državnih simbola Kosova od organizatora.
14.03.2023. u 14:20
get url
text

Kako je saopćio Olimpijski komitet Kosova (KOK), uprkos činjenici da je Ministarstvo inostranih poslova Indije u ponedjeljak dalo "zeleno svjetlo" za dobijanje vize za kosovski tim, nekoliko sati kasnije Bokserski savez Kosova je uvjetovan od organizatora, prenosi Anadolija.

- Organizator šampionata saopćio je da učešće naše bokserke može da se ostvari samo pod dva uvjeta: zastava Kosova i himna neće biti korišteni ni na jednoj svečanosti tokom Svjetskog prvenstva, a učesnici sa Kosova neće smjeti da nose svoju zastavu, čak i na svojoj odjeći u štampanom obliku - saopćili su iz KOK-a.

Kosovski tim je odlučio da zbog ovih uslovljavnja i "diskriminacije od indijske države" uopće ne putuje u Indiju.

Kako je saopćio KOK, ovo je treći put da je bokserki Donjeti Sadiku uskraćeno učešće na Svjetskom prvenstvu u Indiji i istovremeno mogućnost da osvoji još jednu svjetsku medalju.

Indija nije priznala nezavinost Kosova.

Donjeta Sadiku je tokom 2022. godine osvojila bronzane medalje na Svjetskom i Evropskom prvenstvu, donijevši Kosovu medalju sa ovog nivoa poslije više od 30 godina.

Svjetsko prvenstvo u boksu održava se od 14. do 26. marta 2023. godine u New Delhiu, u Indiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.