Špansko državno tužilaštvo optužilo je visopozicioniranu zaposlenicu španske porezne uprave, te još tri povezane osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 12 miliona KM preko lažiranog povrata poreza 38-orici sportista.

Među sportistima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog budžeta na privatne račune nalaze se i bivši reprezentativac BiH Emir Spahić, hrvatski košarkaški reprezentativac Dontaye Draper i slovenski košarkaš Mirza Begić, navedeno je u optužnici na 26 stranica čija je kopija u posjedu Hine, piše Jutarnji list.

Zaposlenica porezne uprave Leonor Sanchez-Caballero optužena je da je u saradnji s trojicom muškaraca, od kojih su dvojica advokati, iskoristila povjerljive podatke na temelju kojih su oni falsificirali dokumente, potpise sportista i isplatne naloge u razdoblju od februara 2015. do novembra 2016. godine.

Zahtjev za povratom poreza tražen je preko firmi Assesores Deportivos Lapver i Star Athletes Society na koje je zatim porezna uprava isplatila novac. Te kompanije su također optužene za učešće u prevari.

- Traženi su povrati poreza u ime više fudbalera i košarkaša koji su igrali u španskim klubovima, a za što oni nisu znali - piše u optužnici u kojoj je navedeno 38 primjera mahom stranih sportista.

Spahić je od 2011. do 2013. godine bio igrač Seville. U njegovo ime je 24. juna 2016. godine zatražen povrat poreza u iznosu od 420.000 KM uz imitaciju njegovog potpisa, te certifikata s poreznim prebivalištem u Rusiji.