Potpredsjednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) i predsjednik Afričke fudbalske federacije (CAF) Ahmad Ahmad je priveden u Parizu zbog optužbe za korupciju.

Samo dan nakon što je Gianni Infantino u Parizu izabran za novog-starog predsjednika FIFA-e, jedan od njegovih najbližih saradnika je morao u policiju na ispitivanje zbog optužbi za korupciju, zlouporabu službenog položaja, ali i za seksualno uznemiravanje.

Ahmad Ahmad je na čelu CAF-a od marta 2017. godine, a optužbe za korupciju i financijske malverzacije stigle su od generalnog sekretara te organizacije Amra Fahmyja koji je potom otpušten.

- Gospodin Ahmad je ispitivan od strane francuskih vlasti u vezi s navodima vezanim za njegov mandat kao predsjednika Afričke fudbalske konfederacije - potvrdila je FIFA u svom saopćenju.

- FIFA nije upoznata s detaljima koji se tiču ​​ove istrage i stoga nije u mogućnosti iznijeti bilo kakav komentar na nju. Međutim zatražili smo od francuskih vlasti sve informacije koje bi mogle biti relevantne za istragu koja se odvijaju u etičkom odboru - dodali su iz krovne fudbalske organizacije.

Fahmi je optužio Ahmada za isplatu mita pojedinim predsjednicima afričkih federacija u iznosu 20.000 dolara, te za plaćanje 830.000 dolara jednoj francuskoj firmi koja je posredovala u nabavi sportske opreme, kao i za to da je potrošio više od 400.000 dolara koji su pripadali CAF da bi u Egiptu i Madagaskaru osnovao firme preko koje je kupljeno nekoliko automobila.

Ahmad je demantovato sve optužbe.

- Sve su odluke donesene na kolektivan i transparentan način - rekao je Ahmad sredinom aprila.

Vijest o privođenju prvog čovjeka afričkog fudbala dolazi samo dvije sedmice prije početka afričkog prvenstva koje će se održati u Egiptu od 21. juna do 19. jula.