Kako prenosi Sport Klub u pitanju su dvije utakmice, za sada neimenovane, zbog uplata u kladionicama u Evropi i Aziju.

Na osnovu praćenja uplata u kladionicama u Evropi i Aziji, nadležni predstavnici UEFA-e identifikovali su ozbiljne anomalije i proslijedili obimnu dokumentaciju u kancelariju Fudbalskog saveza Srbije.

Pažnju UEFA skrenule su enormne novčane svote uplaćene u kladionicama, na oba susreta.

Utakmice odigrane u martu ove godine

Kako se sumnja, fudbaleri dva tima osigurali su prednost protivničkim kolegama i zainteresovanim kladioničarima znatne prihode. Riječ je o utakmicama odigranim u martu ove godine. Prva početkom, druga krajem meseca.

Prema dostavljenim izveštajima i na osnovu igara i koeficijenata, kako SK ekskluzivno saznaje, slučajevi su različito tretirani.

- Jedan od njih, kako saznajemo, definisan je kao alarmantan, zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku. Akteri su se potrudili, prema sumnjama iz UEFA, da neposredno zainteresovanim stranama, u takozvanom "klađenju uživo", na direktan način, omoguće isplatu značajnijih novčanih sredstava. I to po više osnova, navodno, čak i konačnog rezultata - piše SK.

Postupak analize sumnjivih utakmica dugo je trajao. Ne odnosi se samo na parametre klađenja, već i učešće pojedinih fudbalera u igri, posebno golova obilježenih kao - simptomatično jednostavnih. Dostavljeni su i snimci sa spornih mečeva i još nekoliko potencijalno nerazumljivih i kontraproduktivnih poteza, direktno projektovanih u oslikavanju konačnih ishoda.

UEFA se, ipak, nije zaustavila na tome. Analitičari zaduženi za sektor praćenja "dojavljenih utakmica", čak su i evidentirali nekoliko fudbalera po sumnjom. Navodno, pojedini od njih imaju bogat dosije takvih utakmica, jer su akcijama, mimo fair-playa i sportskog duha, bili skloni i u ranijim klubovima. Taksativno su imenovani, u izvještajima dostavljenim nadležnim u Fudbalskom savezu Srbije, zajedno sa njihovim bivšim klubovima.

Predmeti su u rukama Svetislava Bate Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražit će izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom sledi odluka o visini kazne.

Prema Disciplinskom pravilniku, korištenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova. Posebno interesantno u ovom slučaju - za ponovljene prestupe predviđena je ultimativna sanckija od minus šest, do 15 bodova.

Đurović na zadatku

Zanimljivo da je oficir Đurović, prošlog petka (2. aprila), po službenoj dužnosti, pratio utakmicu lučanske Mladosti i niškog Radničkog.

Na osnovu dojava o uplatama u kladionicama našao se na stadionu u Dragačevu. Međutim, susret u kojem je domaćin poslije odmora sa lakoćom stigao do pobede od 4:1 nije evidentiran pod konkretnim sumnjama.

Bar ne za sada...