Dvije obrazovne ustanove koje djeluju u Sarajevu i koje su povezane s terorističkom organizacijom FETO imaju poreski dug od 458.361,62 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine objavila je spisak pravnih lica koja su zaključno s krajem juna ove godine imala više od 50.000 KM dugovanja po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada. Na spisku se nalaze i dvije škole koje su povezane s terorističkom organizacijom FETO koja je 15. jula 2016. godine izvela pokušaj državnog udara u Turskoj.

"Tursko-bosanski Sarajevo koledž" ima poreski dug u iznosu od 294.889,84 KM, a "Međunarodna srednja škola – International High School" 163.471,62 KM. Njihov zajednički dug iznosi 458.361,46 KM. 

Riječ je o školama koje su nakon neuspjelog pokušaja puča u Turskoj izgubile dignitet i znatan broj učenika u Bosni i Hercegovini, piše Anadolija. Te ustanove su u dva navrata promijenile vlasnika. Prvo su prodate američkoj, a zatim britanskoj kompaniji.

Ranije su ustanove povezane s terorističkom organizacijom FETO u BiH djelovale pod okriljem takozvanih institucija "Bosna-Sema". Nakon neuspjelog puča u Turskoj te škole su suočene sa sve većim finansijskim problemima, a što se odražava i na njihova poreska dugovanja.

Prvo su rukovodstva tih škola saopćila da ih je kupila američka kompanija "Global Education", a zatim da ih je kupila britanska kompanija "Richmond Park Education". Međutim, imena povezana s terorističkom organizacijom FETO i dalje su u rukovodstvu tih ustanova, što pokazuje da se nije radilo o stvarnoj promjeni vlasničke strukture, zaključuje Anadolija.