U izboru učestvuju novinari iz poznatih evropskih medija poput njemačkog Bilda, austrijskog Blicka, portugalske A Bole, francuskih l'Equipea i France Footballa, španjolske Marce i Mundo Deportiva, ruskog Sport Expressa, nizozemskog De Telegraafa i engleskog The Timesa (uz naravno osnivača Tuttosport).

Uz novinarski žiri, glasati mogu i navijači i to putem ankete na stranicama Tuttosporta, gdje mogu izabrati Web Golden Boya.

Tuttosport je u junu objavio spisak kandidata za 2022. godinu i otvorio online glasanje za Golden Boya, a svakog mjeseca do dodjele nagrade spisak će se skraćivati za 20 imena.

Ove godine se na spisku našao i bh. reprezentativac Amar Dedić. Fudbaler Red Bull Salzburga, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Wolfsbergeru, nalazi se među odabranom elitom.

Italijanski sportski dnevni list je tako objavio skraćeni spisak od 80 kandidata za ovu nagradu, a na njemu se nalazi i ime bh. reprezentativca.

Svi prethodni glasovi u online anketi su poništeni za još jednu fazu koja traje mesec dana, tako da OVDJE ponovo možete glasati za svog favorita.

Među favoritima za osvajanje ovogodišnje nagrade ističu se Jude Bellingham (Borussia Dortmund), Gavi (Barcelona), Eduardo Camavinga (Real Madrid), Jamal Muisala (Bayern).