open-navfaktor-logo
search
Majka Zmajica
Skromna Jones: Matea Tavić je lider ekipe, sretna sam što idemo na Svjetsko prvenstvo
Jonquel Jones je na konferenciji za medije govorila o današnjoj pobjedi Bosne i Hercegovine protiv selekcije Japana.
13.02.2022. u 12:55
get url
text

Zmajice su slavile sa 87:82, a Jones je meč završila sa 36 poena i 23 skoka, što je nevjerovatna statistika.

- Nije to bila naša najbolja predstava protiv Kanade i iskoristili smo priliku da danas odigramo bolju košarku i predstavimo našu državu na bolji način. Ekstremno smo sretni s pobjedom, s nastupom ekipe i ovakvom predstavom - rekla je Jones na početku i dodala:

- Sretna sam, a u svakoj utakmici pronađem nešto što bi moglo biti bolje u mojoj igri. Sretna sam da smo pobijedili i spremna sam da učinim sve što mogu da pomognem ovoj ekipi. Idemo na Svjetsko prvenstvo.

Potom je još jednom uzela riječ jer je željela da pohvali saigračicu Mateu Tavić, kojoj se, kako Jones kaže, ne daje dovoljno poštovanja za igru koju pruža.

- Matei Tavić se ne daju zasluge kakve bi trebala i kakve ona zaslužuje svojom igrom. Ona vodi ovaj tim i igra sjajno. Lider je i kao naš organizator igre zaslužuje mnogo više respekta. Vjerujem u nju i samo sam to željela kazati - rekla je Jones.

Istakla je i da nije frustrirana zbog agresivnije odbrane protivnica na njoj.

- Mnogo puta osjetim da imam miss-match, ali ne mogu dobiti loptu. Igraju jaku odbranu na meni, ali nisam frustrirana zbog toga. Mnogo se kreću i agresivno igraju odbranu.

Japan igra košarku u niskoj petorci u takozvanom small-ball sistemu, gdje nema klasičnog centra. Jones je dobila pitanje da i to prokomentariše.

- Small-ball je nova košarka, ali kao i sve na svijetu i to ima prednosti i mane. Pruža neke mogućnosti protivniku poput skoka i drugih stvari. Japan koristi prednosti takve postavke - zaključila je Jones.

Na Svjetsko prvenstvo, koje se održava u Australiji, plasirale su se po tri najbolje selekcije iz kvalifikacionih grupa.

Žrijeb grupa za Svjetsko prvenstvo održat će se početkom marta, dok će se utakmice SP igrati od 22. septembra do 1. oktobra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.