Imamović je, obrazlažući prijedlog, rekao da je rezolucija potrebna nakon svih presuda Haškog tribunala, a zbog mira i pomirenja bošnjačkog i srpskog naroda.

- Cilj rezolucije je da se zabrani svako propagiranje ovog genocida, veličanje ratnih zločinaca i veličanje genocida nad bošnjačkim narodom - objasnio je on.

VEZANI TEKST - Fašizam na djelu: Navijači Crvene zvezde veličali zločinca Ratka Mladića i vrijeđali Novopazarce

Imamović je kao primjer tog veličanja genocida i ratnog zločinca naveo posljednji slučaj rukometne utakmice u Novom Pazaru i ponašanja navijača Crvene Zvezde, i konstatovao da dio odgovornosti za to snosi i Skupština, koja "ćutanjem podržava ove ideje i genocidne namjere" na sportskim manifestacijama.

- To je rezultat odobrenja koje daje državni vrh Srbije, koji često veliča genocid, a nerijetko i ratne zločince - ukazao je on.

Nakon što je Skupština Crne Gore prije nekoliko mjeseci usvojila Rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izjavio da se usvajanjem rezolucije, kojom se masakri u Srebrenici priznaju kao genocid, "ostavlja stigma cijelom narodu".

- Mene zanima da našem narodu, a ja sam predsjednik Srbije u kojoj živi najveći broj Srba … kažem da podigne glavu i da je to što je neko imao namjeru da ih žigoše sve govoreći da to ne želi da uradi, da su krivi pojedinci – ali zašto onda niste naveli imena tih pojedinaca kad već govorite o pojedincima?. Namjerno ste željeli da stigmu ostavite cijelom narodu - rekao je tada Vučić. 

Srbija je u martu 2010. usvojila deklaraciju, u kojoj se, za razliku od crnogorske rezolucije i one Evropskog parlamenta iz 2015., 2009. i 2005. godine, ne upotrebljava riječ "genocid" – jer Srbija zvanično ne priznaje zločine iz jula 1995. godine kao akt genocida.

Tako u ovoj deklaraciji stoji da se "najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde".