Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke, proći će nekažnjeno zbog uvreda koje je uputio novinarki Danasa Snežani Čongradin.

Iako je uvredom na račun novinarke Danasa počinio krivično djelo, Šešelj će ostati van domašaja krivičnog zakonodavstva, zahvaljujući činjenici da je zakon prekršio za skupštinskom govornicom.

– Šešelj kao narodni poslanik uživa apsolutni imunitet za sve što kaže u skupštini. Taj imunitet mu čak ni Administrativni odbor skupštine ne može ukinuti. Da je počinio neko krivično djelo koje nije vezano za njegovu poziciju poslanika, imunitet bi mogao da mu bude ukinut. Međutim, za svoje riječi i to kako glasa ne može biti pozvan na odgovornost, kaže za Danas Radovan Lazić, član Državnog vijeća tužilaca.

Ustav Srbije izričito navodi da narodni poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje u vršenju svoje poslaničke funkcije. Da bi se protiv poslanika vodio krivični ili drugi postupak u kome se može izreći kazna zatvora neophodno je odobrenje Narodne skupštine.

Prema Poslovniku Narodne skupštine, poslanik uživa imunitet od dana potvrđivanja do dana prestanka mandata. Zahtjev za odobrenje određivanja pritvora za narodnog poslanika i zahtjev za odobrenje pokretanja krivičnog postupka ili drugog postupka, nadležni organ podnosi predsjedniku Narodne skupštine, koji ga upućuje Odboru za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja. Odbor potom svoj izvještaj, sa prijedlogom odluke, podnosi Narodnoj skupštini koja konačno odlučuje.

Advokat Slobodan Ružić ističe da se Šešeljev govor u skupštini teško može podvesti pod krivično djelo uvrede.

– On je svoju prijetnju uvio u oblandu i nije konkretno rekao da bi novinarku Danasa zgazio automobilom. Šešelj je dosta bistar u tom pogledu i teško ga je teretiti za neko ozbiljnije krivično djelo. Tu se radilo o odvratnom javnom nastupu, a što se krivične odgovornosti tiče, tu može da bude riječ samo o krivičnom djelu uvrede koje se goni po privatnoj tužbi, navodi Ružić.

On je negirao da narodni poslanici imaju apsolutan imunitet za izgovorenu riječ u parlamentu, tvrdeći da se to odnosi samo na slobodu mišljenja.

– Zamislite kada bi neko za govornicom skupštine izneo kredibilnu prijetnju po život predsjednika, premijerke ili nekog drugog visokog zvaničnika. Tu ne može biti govora o imunitetu, ističe Ružić.

Podsjetimo, Vojislav Šešelj je izvređao Snežanu Čongradin zbog reportaže sa obiljžavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

– Danas u pola šest ujutru, kad čitam dnevnu štampu, u ruku mi dođe današnji broj Danasa i tamo članak Snežane Čongradin. Znate, čuli ste za Snežanu Čongradin, vrlo je ružna, ružnija čak i od Staše Zajović. Staša Zajović je starleta prema njoj. Ova liči na mungosa. Pravi mungos, očiju mi. Ta Snežana Čongradin, koja liči na mungosa, zamislite piše – novinarka sam u državi koja je prije 24 godine počinila genocid i koji ni dan-danas, ne da se nije suočila sa tim, već je cjelokupno društvo u načelu sve dalje od tog procesa. I, kako vrijeme odmiče, državni aparat koji naziva ratnozločinačkim itd, to vas naziva ratnozločinačkim. Hajde za mene se zna, meni je zločin u krvi, ali što vas kad ste vi tako mirni i pitomi. Sad ste zato ratnozločinački režim, rekao je Šešelj, obraćajući se poslanicima vladajuće većine.

Šešelj je dodao da bi novinare koji tako nešto napišu poslao na 20 godina robije „pa nek od njega grade opozicionog lidera, neka grade mučenika“.

– Grozim se, ne daj Bože, da sam već na vlasti znao bih da se obračunam sa njima. Ovako, ja ne volim da kršim zakone, …ako koga pregazim džipom, na džip sam nabacio gusjenice, na otpadu sam našao sa nekog borbenog vozila, pa sljedeći put kad budem gazio ove što mi zabranjuju ulazak u Skupštinu, to će ići po loju, naveo je Šešelj, piše Danas.