open-navfaktor-logo
search
Nakon smjene ministara
Skupštinska većina u TK: SBiH počeo konsultacije o ostanku u vlasti, SD nema dilema
Stranka za BiH (SBiH) počela je unutarstranačke konsultacije u vezi s ostankom u vlasti u Tuzlanskom kantonu. Pored SBiH, vlast čine SDA, Demokratska fronta (DF), Socijaldemokrate (SD) BiH i SBB, a bez dva zastupnika SBiH većina od 18 ruku ne postoji.
15.10.2020. u 19:49
get url
text

U ovoj stranci odlučili su da preispitaju svoje stavove, nakon što su jučer, glasovima opozicije i SBB-a, smijenjeni ministri Admir Hrustanović (SBiH) i Sulejman Brkić (SD).

- Obavili smo već neke konsultacije, a konačan stav ostajemo li dio vladajuće strukture donijet ćemo, najvjerovatnije, naredne sedmice. Smjena ministara je udar na nas od strane SBB-a, jer se radi o potpunom iznenađenju. Sve je izvedeno bez ikakvih konsultacija unutar koalicije - kaže Mirnes Gušić, predsjednik Regionalnog odbora SBiH Tuzla i zastupnik u Skupštini TK.

Za razliku od SBiH, Socijaldemokrate ne dovode u pitanju svoj ostanak u vlasti, a u ovoj partiji smatraju da je smjena dva ministra prilika da se ispoštuje mišljenje Ustavnog suda BiH o zastupljenosti Hrvata u Vladi TK, što trenutno nije ispoštovano, jer niti jedan ministar nije iz reda hrvatskog naroda.

- Mi smo se zalagali i ranije da prilikom prve rekonstrukcije Vlade TK, bude ispoštovano mišljenje Ustavnog suda FBiH i u Vladu imenovan Hrvat. Mi ćemo se i dalje zalagati da zadržimo poziciju ministra unutrašnjih poslova, a ko će imenovati predstavnika Hrvata, dogovorit ćemo unutar koalicije - kaže predsjednik Skupštine TK i zastupnik SD-a Žarko Vujović.

Unutar vladajuće koalicije u TK, nezvanično saznajemo, mnogi smatraju da je glasanje SBB-a za smjenu dva ministra iz partnerskih stranaka u TK, povezano s namjerom šefa SBB-a Fahrudina Radončića da preko predsjednika SDP-a Nermina Nikšića uđe u koaliciju u Kantonu Sarajevo. Zbog toga je SBB pomogao SDP-u, PDA i Našoj stranci da smijene ministre SBiH i SD-a, a pri tome i dalje tvrde da ostaju vjerni dogovorima koje su napravili u TK.

Trenutno od odluke SBiH ovisi hoće li opstati koalicija u TK. Međutim, i ako SBiH odluči ostati, pitanje je kako će se ponašati prevrtljivi SBB.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.