open-navfaktor-logo
search
Pitali smo meteorologa
Sladić otkrio od kada ćemo udisati čistiji zrak, kakvi će biti decembar i januar, zašto je važno nositi maske
Prema stranici IQ Air, koji mjeri zagađenost zraka, Sarajevo je trenutno, nakon Prištine, najzagađeniji grad u svijetu.
27.11.2020. u 19:47
get url
text

Nadu da ćemo ipak u narednim danima udisati nešto čistiji zrak ulijeva prognoza meteorologa Nedima Sladića, a poboljšanje kvalitete zraka trebali bismo osjetiti u nedjelju, drugog dana predstojećeg vikenda.

- U nedjelju u naše krajeve dolazi promjena vremena koju uzrokuje fronta koja će se premjestiti rubno preko naše zemlje i koja će donijeti malo padavina.

Zahvaljujući tome doći će do priliva hladnije zračne mase, pa će se temperaturna inverzija, koja uzrokuje zagađenje zraka, poništiti, što će omogućiti da se prizemni sloj počne širiti uvis. Čestice koje su nakupljene u prizemlju moći će se uzdići u slobodnu atmosferu i potom razblažiti u nestabilnoj atmosferi koja stimuliše vertikalno miješanje zraka. U takvim okolnostima stvaraju su vjetreni vrtlozi koji pročišćavaju zrak, pa ćemo nešto bolje vremenske prilike, odnosno kvalitetniji zrak, imati od nedjelje – objašnjava Sladić.

Nedim Sladić, meteorolog

Na pitanje, može li se dati pouzdanija prognoza - kakav ćemo decembar i januar imati kada je riječ o aerozagađenju - Sladić odgovara kako je neminovno da će tokom ova dva mjeseca, kao i prethodnih godina, biti epizoda zagađenog zraka. Koliko će dana one trajati, teško je, dodaje meteorolog, sa sigurnošću reći.

- Svaki stabilniji period vremena nad našim krajevima znači povećanje koncentracije zagađujućih čestica i to je neminovno. Decembar i januar su tradicionalno najkritičniji mjeseci. Sjetimo samo primjera iz 2015. godine kada smo gotovo cijelog decembra imali stabilne vremenske prilike. Sličan decembar imali smo 2016. godine. Ove godine, prema mjerenjima koja su nam do sada dostupna, ne bismo trebali imati takvo stanje, jer u prvim danima decembra nećemo imati temperaturnu inverziju, što opet ne znači da na nekim manjim područjima, zbog većeg zagrijavanja na ugalj ili neko drugo čvrsto gorivo, nećemo mjeriti prekoračenja zagađujućih čestica. No, ono što bih istakao jeste da ćemo tokom predstojećeg mjeseca imati učestalije padavine, što je u svakom slučaju dobra vijest – navodi Sladić.

Osim sprečavanja širenja koronavirusa, Sladić je naglasio da je maske veoma važno nositi i zbog zagađenog zraka.

- BiH je uz Sjeveru Koreju, jedna od zemalja koja ima najveću smrtnost ljudi od zagađenog zraka u svijetu. Naučne studije su pokazale da godišnje od zagađenja zraka u našoj zemlji umiru hiljade ljudi, što je zabrinjavajuća činjenica. Sve nezdravo što se ispušta u atmosferu uzrokuje stvaranje vrlo jakih korozivnih kiselina - sulfatnih i sulfidnih, a udisanjem tih čestica riskiramo nagrizanje respiratornog sistema. U takvim situacijama prekida se proizvodnja alveola, odnosno mjehurića koji su ispunjeni kisikom i koji hrane cijeli naš organizam. Zato je vrlo važno nositi maske i u periodima zagađenog zraka – istakao je Sladić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.