Vodeći slovenački dnevnik objavio je reportažu o djelovanju tzv. "seoskih straža" koje navodno paradiraju u paravojnim uniformama i zatražio od premijera Marjana Šarcada da komentira te pojave, što je on odbio učiniti jer je na godišnjem odmoru, ali je istakao da je Slovenija sigurna i pravna država, prenosi Jutarnji list

-U Sloveniji su precizno određene nadležnosti svih ključnih aktera sigurnosnog sistema. Vezano na to, vlada je pripremila i adekvatno adresirala i pitanje esktemizama i kako se s njima suočiti, naveo je u svom šturom odgovoru za ljubljansko "Delo" slovenački premijer.

Te su odredbe dio nove strategije nacionalne sigurnosti koju bi na jesen trebao prihvatiti parlament, dodao je.

 -Slovenija je sigurna država, a prema ustavu je državna vlast jedina ovlaštena organizirati vojne jedinice i obavljati represivne mjere, odgovorio je Šarec na pitanja "Dela".

"Delo" je ovih dana o navodno samoorganiziranim "seoskim stražama" koje patroliraju na granici i vježbaju u čudnim uniformama objavio reportažu potkrijepljenu fotografijama. Neki od članova odjeveni su u maskirne uniforme s ruskom zastavom na rukavu, a neki na kapama imaju oznake koje podsjećaju na obilježja slovenačkih domobrana iz II. svjetskog rata, tvrdi "Delo".

Neke "seoske straže" samoorganizirale su se u južnom dijelu Slovenije, a navodno im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata, odnosno patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putovi, piše list.

Dodaje da je na sjeveroistoku oko Maribora i dalje aktivna takozvana "Štajerska straža" čiji je zapovjednik i nekadašnji vođa mariborskog nogometnog kluba Andrej Šiško lani nakon postrojavanja jedinica svoje paravojske bio uhapšen i osuđen na višemjesečni zatvor.

U vezi s tim informacijama list je postavio premijeru pitanje kako njegova vlada gleda na te pojave jer po njihovim saznanjima "seoske straže" otvoreno vježbaju sa zračnim puškama i djeluju uz neslužbene simpatije policije.

-Kako komentirate činjenicu da po šumama države koja je članica NATO saveza obavljaju svoje vježbe ljudi s ruskim oznakama. Nove uniforme, šatori i cjelokupna organizacija takvih njihovih tabora za vježbanje koji se odvijaju jednom mjesečno, sve to nije besplatno i vjerojatno nije finansirano iz vlastitog džepa učesnika. Zanima nas zato jeste li provjerili ko sve finansira tu organizaciju i kupnju potrebnog materijala?", neka su od pitanja koje je slovenački list postavio slovenačkom premijeru.