Žele ispitati neke ključne ljude povezane s medijskim kućama pod kontrolom SDS-a. Među njima su aktuelni ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, bivši generalni sekretar Vlade Božo Predalič, zastupnik SDS-a Dejan Kaloh i direktor Nova24TV Boris Tomašič.

Poziv na ročište dobili su i Peter Schatz i Agnes Adamik, mađarski poduzetnici koji su zvanično bili vlasnici medijskih kuća iz kruga SDS-a. 

Bit će ispitano da li je SDS novac namijenjen svojim medijima koristio za političke reklamne sadržaje i druge oblike političke propagande prije prijevremenih izbora 2018. godine.

Naredne godine, u Sloveniji bi se u aprilu trebali održati parlamentarni izbori, a mediji navode kako bi SDS mogao imati prednost u odnosu na političke rivale.

Portal Necenzurirano.si piše da vladajući SDS ima praktično neograničena finansijska sredstva, posebno iz inostranstva, za finansiranje vlastite propagande. O tome svjedoče brojni dokumenti i podaci o finansijskim tokovima između SDS-a, njegovih medija i raznih mađarskih kompanija.

Otkrivaju da iz Mađarske nije stiglo "samo" četiri miliona eura, kao što je do sada poznato, već nekoliko puta više.

Dokumenti pokazuju da su od 2017. do 2020. godine najmanje 12 miliona eura mađarska pravna i fizička lica prebacila sa mađarskih računa na račune firmi povezanih sa pojedincima iz SDS-a i same stranke. U ovih 12 miliona eura nisu uračunata sredstava koje su kompanije i pojedinci iz Mađarske uložili u kapital SDS-ovih medija.

Kako se navodi, novac na račune povezane s SDS-om počeo je dolaziti u proljeće 2017. godine kada je Janez Janša još djelovao iz opozicije. To je također period kada je Janša preuzeo mandat na čelu SDS-a, a prvi put na kongres stranke je stigao i mađarski premijer Viktor Orban.

- Tada je medijska kuća Nova24TV i zvanično postala vlasnik tri mađarske medijske kuće iz kruga mađarskog premijera Orbana i njegove stranke Fides. To je već period kada su Janša i Orban sklopili bliski politički savez - navodi se.

Novac iz Mađarske je i kasnije, tokom 2019. godine također dolazio na račune medija bliskih SDS-u i Janši, a navodi se kako je sadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs u tom periodu djelovao kao izvršni direktor Nova24TV.

- Za samo nekoliko sedmica, ovaj medij primio je dvije velike doznake u iznosu od 268.700 eura. U lošoj poslovnoj godini, kompanije su dobile više od milion eura mađarskog novca na bankovne račune - prenosi slovenački medij.