- Da, informacija je tačna! Po prijedlogu tužioca Ćazima Hasanspahića, sutkinja Hasija Mašović, koja je postupala u tom predmetu, usvojila je prijedlog za određivanje pritvora, a potom i odredila pritvor u trajanju od mjesec. To je za mene bilo i očekivano s obzirom da se radi o grupi za organizovani kriminal i da se dva lica evo skoro tri mjeseca nalaze u pritvoru – kazao je Feraget.

VEZANI TEKST - Policajac uhapšen u sklopu istrage smrti Dženana Memića predat Tužilaštvu BiH

Podsjetimo, Josip Barić uhapšen je prije dva dana.

- Prvi rok od 24 sata bio je na raspolaganju Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koja ga je lišila slobode po naredbi Tužilaštva BiH. Nakon toga je ispitan u Tužilaštvu BiH detaljno na sve okolnosti. Bit će vremena da komentarišemo njegove iskaze kada budu objelodanjeni. Meni su poznati njegovi iskazi iz ranijeg postupka - dodao je Feraget. 

Jučer poslijepodne Barić je predat u nadležnost Suda BiH, koji je u roku od 24 sata održao ročište nakon čega je usvojen prijelog za određivanje jednomjesečnog pritvora.

Policajac Barić bio je na uviđaju nakon događaja u Velikoj Aleji u kojem je, pod još neutvrđenim okolnostima povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić.

On je tada, između ostalog, uzeo izjavu od jedine svjedokinje događaja Alise Mutap, o čemu je sačinio dvije zabilješke, koje su se razlikovale. O tome je tadašnja glavna tužiteljica Dalida Burzić izvijestila komesara.

Protiv Barića je tada provedena unutrašnja istraga, ali on nije sankcionisan jer nije bilo dovoljno dokaza.