open-navfaktor-logo
search
Jedna stvar je čudna
Slučaj Džene Gadžun: Objavljujemo snimke poziva Hitnoj pomoći iz ordinacije "Dr. Bejtović"
Uskoro će devet mjeseci od kada je, nakon operacije očnog kapka u privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Sarajevu i pada u komu, preminula dvoipogodišnja Džena Gadžun iz Bilješeva kod Kaknja. Sarajevsko Tužilaštvo, koje istražuje okolnosti njene smrti, još nije donijelo tužilačku odluku.
03.08.2022. u 15:05
get url
text

Faktor je u posjedu snimaka poziva iz privatne stomatološke ordinacije "Dr. Bejtović" prema Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. 

Kako se može čuti na snimcima, komunikacija se hronološki odvijala ovako:

- Prvi poziv iz ordinacije "Dr. Bejtović" upućen je 8. novembra u 12.55 sati. Na snimku se čuje ženski glas koji od dispečera Hitne pomoći traži da hitno pošalje ekipu na adresu Branislava Nušića 166. Obavještava ga da je u pitanju dvogodišnje dijete, da je u asistoli (srčana ravna linija) i da je ne mogu probuditi iz opće anestezije.

- Iz baze Hitne pomoći šalju ekipu koju čine doktorica i dva tehničara.

- Dok idu prema ordinaciji iz Hitne pomoći pozivaju ordinaciju i raspituju se za stanje djeteta, a ženski glas sa druge strane ih obavještava da je "anesteziolog tu, da daju reanimaciju, ali da je dijete u lošem stanju i da pada saturacija na 61-62".

- U međuvremenu mlađi muški glasa poziva Hitnu pomoć i govori da je ekipa promašila ordinaciju, ali ubrzo potom govori kako ih vidi i kako će im pokazati gdje trebaju doći.

- Ekipa Hitne pomoći na adresu stiže u 13.03. Pripremaju dijete za transport, a na insistiranje dr. Bejtovića, uz ekipu Hitne pomoći ide i anesteziolog dr. Suad Rožajac. Ovaj podatak se navodi u izvještaju Hitne pomoći u koji je Faktor imao uvid.

Iz izvještaja Hitne pomoći dalje se vidi da priključuju dijete na kontinuirani monitoring i na respirator, te postižu saturaciju od sto posto. Također se navodi da tokom transporta očitavaju sinusnu tahikardiju od 150 otkucaja u minuti.

- U 13.31 ekipa Hitne pomoći predaje dijete na Pedijatrijsku kliniku KCUS-a, kako navode, nepromijenjenog stanja i nepromjenjenih vitalnih parametara...

U cijeloj ovoj priči, jedna stvar je čudna.

VEZANI TEKST - Dr. Jovanović, s ugovorom o djelu, uopće nije smjela operisati Dženu Gadžun

 

Naime, prema neslužbenim saznanjima Faktora, u prvom inspekcijskom nalazu nakon događaja u ordinaciji "Dr. Bejtović" u prilogu se nalazi izjava dr. Benjamina Bejtovića u kojoj je on, navodno, izjavio da je u 12.40 sati ušao u salu i zatekao dijete u asistoli! Ukoliko je to tačno, postavlja se pitanje zbog čega je Hitna pomoć pozvana tek nakon 15 minuta? Kako je Faktoru pojašnjeno, prema protokolima za pružanje Hitne pomoći, ukoliko nakon dvije minute nije uspostavljen srčani ritam mora se zvati Hitna pomoć, a ukoliko je prisutno više od jedne osobe Hitna pomoć se mora pozvati odmah.

U istom tom inspekcijskom nalazu su i izjave ostalih prisutnih koji navode da je dr. Benjamin Bejtović ulazio na početku i na kraju operacije "radi asistiranja, obezbjeđivanja sredstava itd."

Pravni zastupnici porodice Gadžun od inspekcije rada tražili su inspekcijski nadzor privatne stomatološke ordinacije "Dr. Bejtović". U odgovoru inspekcije navedeno je da je Bejtović u toj ordinaciji angažiran po osnovu ugovora na neodređeno vrijeme za obavljanje poslova opće stomatologije i maksilofacijalne hirurgije. Ponovo se postavlja pitanje šta on kao maksilofacijalni hirurg ima da "obezbjeđuje sredstva" za operaciju nekih drugih kliknika?

VEZANI TEKST - Šta je s istragom smrti malene Džene, štite li se involvirani ljekari, protiv koga roditelji spremaju tužbu?

 

Sve ovo trebala bi rasvijetliti istraga o smrti Džene Gadžun koju vode tužiteljice iz odjela za maloljetnike Tužilaštva KS.

Tužilaštvo, iz kojeg se zbog zaštite istrage ne oglašavaju, navodno, još čeka rezultate finalnog medicinskog vještačenja u ovom slučaju.

Roditelji preminule djevojčice, koji se za razliku od Tužilaštva, sve češće oglašavaju putem društvenih mreža, na izmaku su strpljenja.

Oni su putem svojih pravnih zastupnika uspjeli doći do većine nalaza inspekcijskih organa koji su postupali u ovom slučaju, a iz kojih nedvosmisleno proizilazi da ništa u vezi s operacijom njihove kćerke nije urađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a o čemu je Faktor i ranije u više navrata pisao.

Porodica je tražila inspekcijski nadzor i za Privatnu ordinaciju za anesteziju i terapiju bola - Dr. Suad Rožajac, ali im je u odgovoru inspekcije navedeno da je "prema izjavi dr. Benjamina Bejtovića, radnika ordinacije 'Dr. Bejtović', ordinacija Suada Rožajca zatvorena još u januaru ove godine na osnovu rješenja nadležnog ministarstva".

VEZANI TEKST - Otac malene Džene na njen rođendan pisao ministru Vraniću: Koga štitiš, Harise?

 

Javnosti je odranije poznato da je operaciju obavljalo osoblje privatne oftalmološke ordinacije "Dr. Halimić", odnosno doktorice Jasmina Halimić i Nina Jovanović, u operacionoj sali iznajmljenoj u stomatološkoj ordinaciji "Dr. Bejtović", uz angažman anesteziologa dr. Suada Rožajca.

Osim što oprema koja je korištena nije bila verifikovana i što doktorica koja je izvodila operaciju nije imala licencu Ljekarske komore i bila je angažirana po ugovoru o djelu, u nalazu inspekcije jasno se navodi kako nijednoj ordinaciji nije odobreno obavljanje operativnih zahvata u općoj anesteziji, te se ne može govoriti o ispunjavanju minimalno tehničkih uvjeta za isto.

- Članom 20. Pravilnika o uvjetima za obavljanje privatne prakse, grupne prakse, kao i uvjetima za obavljanje privatne prakse na osnovu posebnog ugovora sa zdravstvenom ustanovom decidno je propisano da se hirurški zahvati u specijalističkim ordinacijama mogu obavljati isključivo u lokalnoj anesteziji - navedeno je, između ostalog, u nalazu inspekcije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.