open-navfaktor-logo
search
Čudni kriteriji
"Slučaj" Hajrović: Prođe godina, Izet igra dobro, ali poziva od Prosinečkog nema
Selektor je taj odlučuje koga će pozvati, ali isto tako selektor odgovara i za rezultate
20.08.2019. u 18:41
get url
text

Pred Zmajevima su dvije utakmice od kojih našem državnom timu ovise kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Fudbalska A reprezentacija BiH 5. septembra ugostit će Lihtenštajn, dok će tri dana kasnije gostovati kod Armenije. U slučaju da izabranici selektora Roberta Prosinečkog ne osvoje šest bodova, to bi značio i kraj nadanja da ćemo kroz kvalifikacije izboriti plasman na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Tada bi bh. timu ostala šansa da kroz Ligu nacija stigne do Evropskog prvenstva...

No, vratimo se na kvalifikacije. Prosinečki je jučer objavio spisak igrača na koje će računati u duelima protiv Lihtenštajna i Armenije. Izdiktirao je imena 26 igrača, ali šteta što prvoimenovani Zlatan Ibrahimović, nema pravo nastupa za BiH. A među ostalih 25 imena nekoliko je novih lica, ali i povratnika među Zmajeve.

No, na spisku ponovo nema Izeta Hajrovića! Iskusni fudbaler Dinama očito je uradio nešto što se ne sviđa selektoru. Ne želimo ni pomisliti da je u pitanju nešto drugo i da ima veze sa sa menadžerskim lobijem...

- Zašto me stalno pitate za Izeta? Hajrović tri godine nije igrao. Igra dobro u posljednje vrijeme i ne znači da neće biti na spisku. Naredne godine imamo utakmice svaki mjesec. Dinamo igra dobro, Izet igra dobro i ne znači da ga neću zvati - govorio je Prosinečki početkom novembra prošle godine.

Od tada prođe godine, a ništa se nije promijenilo. Dinamo igra dobro, Izet je dobar, ali poziva od Prosinečkog nema. Očito da ga Hajrović nije inspirisao za devet mjeseci. Ali, nije samo Izet "problem". "Problema" je još mnogo... Selektor je taj odlučuje koga će pozvati, ali isto tako selektor odgovara i za rezultate. Po toj logici Prosinečki je "najzaslužniji" za poraz od Finske, za mučenje protiv Armenije na Grbavici. Ali Prosinečki nije preuzeo krivicu na sebe, nego je poslije poraza od Italije govorio da ovaj tim ima potencijal...

I ima, to ne treba sporiti, ali pitanje je koliko će ga "ispratiti" rezultati. S vremena na vrijeme potrebna je "svježa krv", ali ne neko kome će reprezentacija poslužiti kako bi popravio CV pred naredni transfer. A na posljednjem spisku imamo dvojicu fudbalera koji sa svojim klubovima imaju ugovore do ljeta 2020. godine i koji su "iz vedra neba" dobili priliku - Adnan Kovačević (25 godina) i Zoran Kvržić (31 godina). Uz njih, iznenađenja su i pozivi za igrače drugoligaških klubova - Marka Mihojevića (Erzgebirge AUE) i Irfana Hadžića (Akhisarspor).  

Kvržić se jedno vrijeme "vrtio" u A timu, dok je poziv za Kovačevića iznenađenje. Defanzivac koji nosi dres Korone Kielce iz Poljske standardan je u svom timu, kojem baš i ne ide najbolje (nakon pet kola imaju četiri bodova). U isto vrijeme i u istoj ligi, ali na drugoj poziciji briljira Zvonimir Kožulj. Njegov Pogon Szczecin je na liderskoj poziciji sa 13 bodova, Kožulj je dva puta bio strijelac, a upisao je i jednu asistenciju.

I Luka Menalo je sjajan u Olimpiji, ali Prosinečki ima objašnjenje za obojicu, slično kao i ono koje je nudio prije godinu za Izeta Hajrovića... Vjerujemo da će Kožulj i Menalo u budućnosti biti još bolji, ali da neće doživjeti Izetovu sudbinu kada je reprezentacija u pitanju.

Mnogo enigmi krije se i iza poziva Stjepanu Lončaru iz Rijeke. Njegovo ime Prosinečki redovno čita na presicama prije reprezentativnih akcija, ali Lončara nikako da vidimo na djelu. Odigrao je samo 90 minuta protiv Meksika i pet minuta protiv Južne Koreje. Pred utakmice protiv Armenije i Grčke javio je da ne dolazi zbog povrede, Finsku je gledao s klupe, a protiv Italije nije bio u zapisniku. I nije jedini, jer takvih slučajeva je mnogo.

A dok nam kroz državni defiluju igrači iz nižerazrednih evropskih i azijskih liga (Elvis Sarić i Ervin Zukanović ovog ljeta potpisali za Al Ahli u Saudijskoj Arabiji) teško da se možemo nadati nekom velikom rezultatu.

Čak i ako u timu imamo svjetske zvijezde kakve su Edin Džeko, Miralem Pjanić, Sead Kolašinac...  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.