open-navfaktor-logo
search
Presuda
Slučaj "Zastava s ljiljanima" u Banjoj Luci: Sejfudin Tokić ponovo oslobođen
Osnovni sud u Banjoj Luci ponovo je oslobodio predsjednika Bošnjačkog pokreta Sejfudina Tokića optužbi za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, saznaje Faktor.
08.02.2021. u 11:53
get url
text

Tokiću je ovaj sud prvi put izrekao oslobađajuću presudu u novembru 2018. godine, ali ju je nakon žalbe Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, Okružni sud u ovom gradu ukinuo i vratio prosvetepnom sudu na ponovno odlučivanje.

U ovom predmetu je, zajedno sa Tokićem, bio optužen i Adnan Bajrić, koji je ranije također oslobođen optužbi, a njemu je prvostepena presuda odmah potvrđena jer je u njegovom slučaju žalba banjalučkog tužilaštva odbijena.

Bili su optuženi u vezi s događajem iz maja 2015. godine kada su u centru Banje Luke raširili zastavu sa ljiljanima.

Prema navodima optužnice, Tokić je 22. maja 2015. godine oko 12 sati, u banjalučkoj Srpskoj ulici u neposrednoj blizini Hrama Hrista Spasitelja i zgrade Gradske uprave, a u vrijeme dok se održavao spomen za stradalih 12 banjalučkih beba, "podigao zastavu Republike BiH".

Tužilaštvo je tvrdilo da je ta zastava predmet koji kod drugog, odnosno srpskog naroda, stvara asocijaciju na "rat, stradanja i mržnju", te da je Tokić i javno pozivao na mržnju, govoreći o "četničkoj ideologiji" i da je "RS genocidna tvorevina", a na šta su građani negodovali i bili vidno uznemireni.

Odbrana je smatrala da je tužilac zloupotrijebio ovlaštenja, da optužnica sadrži više netačnih navoda, kao i da su dokazi pribavljeni kršenjem principa zakonitosti. Tokić je ranije objasnio da je istakao zastavu Republike BiH sa ljiljanima povodom godišnjice prijema BiH u UN.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.