open-navfaktor-logo
search
Skromnija minutaža
Slučajno ili ne: Otkako je odabrao BiH ispred Austrije, Jašićev status u klubu više nije isti
Adis Jašić, 20-godišnji fudbaler austrijskog Wolfsbergera, krajem marta ove godine obavijestio je Austrijance da namjerava promijeniti sportsko državljanstvo i da u budućnosti želi braniti boje Bosne i Hercegovine.
18.05.2023. u 21:22
get url
text

Jašić je prošao sve omladinske selekcije Austrije, ima dva nastupa za U-21 tim, a kada je došlo vrijeme za konačan izbor, odlučio se za zemlju svog porijekla, umjesto za državu rođenja.

Fudbaler koji primarno igra uz desnu aut liniju, a koji može pokrivati pozicije na lijevoj strani, čak i u veznom redu, uglavnom je imao komotan status u klubu.

To se u posljednje vrijeme promijenilo. Od sredine aprila, odnosno u pet posljednjih mečeva nije bio starter, odigrao je svega 40 minuta u dva nastupa, a tri utakmice odgledao je s klupe.

Prije toga Jašić je uglavnom bio starter, u austrijskoj Bundesligi je počeo 17 utakmica ove sezone.

Jašić je za Der Standard objasnio zašto je odlučio da igra za BiH, zemlju iz koje dolaze njegovi roditelji.

- Razmišljao sam o tome neko vrijeme i svaki put me sve više vuklo prema BiH - kazao je Jašić za Der Standard dodavši:

- Svi koji imaju prijatelje koji dolaze s Balkana znaju da nas vuče "tamo dolje" odakle su im roditelji. Pratio sam utakmice i onda sam odlučio da ću radije igrati za BiH. FSBiH nije napravio više od austrijskog, jednostavno je to bila odluka moga srca.

Jašićeva tržišna vrijednost prema Transfermarktu je dva miliona eura. Njemački Kicker pisao je da je Jašić važio za jednu od najvećih nada Austrijanaca za budućnost na poziciji desnog beka. Sada čeka Hadžibegićev poziv kako bi se pridružio svojim vršnjacima iz Austrije Amaru Dediću i Jusufu Gazibegoviću, koji su također odabrali boje Zmajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.