navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Holivudski naslov

Snimljen prije devet godina: Film o smrtonosnom i misterioznom virusu došao na listu najpopularnijih

Film "Zaraza" (Contagion) reditelja Stevena Sodarperga iz 2011. godine odjednom je skočio na listi popularnosti i na Appleovom iTunesu nalazi se na 10. mjestu.

Objavljeno: 23.03.2020. u 22:55
get url
text

Prije samo godinu nije bio ni među 100 najgledanijih, a čak ni u trenutku premijere 2011. nije dožviio toliko pažnje.

Usred pandemije koronavirusa u svijetu našao se na novom valu popularnosti.

Film prati priču o misterioznom i smrtonosnom virusu koji u svega nekoliko sedmica potpuno pokori svjetsko stanovništvo. Glavne likove igrali su, ni manje ni više nego najveće hollywoodske zvijezde poput Judea Lawa, Matta Damona, Kate Winslet i Gwyneth Paltrow. Soderbergh u prvi plan stavlja zdravstvene institucije i istražitelje te naučnike koji pokušavaju zaustaviti virus dok se istovremeno društvo raspada u moralnom haosu i panici. Iako je fiktivni virus iz filma znantno opasniji i nema ikakve povezanosti s virusom COVID-19, intrigantno je pogledati kako ljudi sve teže upravljaju kroz svakodnevicu i gube kontakt sa stvarnom situacijom.

- Sličnosti između našeg virusa i korone je neopipljiva, slučajna i nevažna. Ono što je ključno je koliko smo točno pogodili reakciju društva i širenje straha te efekti istog - objasnio je scenarista filma Scott Z. Burns.