open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
SNSD i HDZ oborili prijedlog da se pomjeri rok za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca
Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj 6. sjednici razmatraju Zahtjev Zastupničkog doma za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost.
28.05.2020. u 12:46
get url
text

Prijedlog je upućen na razmatranje po hitnoj proceduri, što su delegati prihvatili sa 14 glasova "za" i bez glasova "protiv". Međutim, prijedlog je u konačnici odbijen jer su protiv njegovog usvajanja glasali delegati Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Šest delegata je glasalo "za", a osam "protiv".

Taj je prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio dopredsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić, a na prošloj sjednici Zastupničkog doma je dobio podršku zastupnika. Za usvajanje ovog prijedloga je glasalo 26 zastupnika, a šest je bilo protiv. 

VEZANI TEKST - "Preživio" prijedlog SNSD-a i HDZ-a o odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, prihvaćeno pomjeranje plaćanja PDV-a

Zvizdićev prijedlog podrazumijeva mogućnost Vijeću ministara BiH da u slučaju potrebe donese privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Ovim je Prijedlogom predviđeno da se taj rok može produžiti i na dodatnih 90 dana, ukoliko postoji potreba. Udruženje poslodavaca FBiH je iskazalo podršku ovom prijedlogu, te su pozvali Dom naroda da ga prihvati na današnjoj sjednici.

- Ovaj zakon predstavlja jednu od rijetkih mjera institucija države BiH u borbi sa ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa – kazao je Zvizdić na današnjoj sjednici.

Naglasio je da postoji visok stepen hitnosti za razmatranje ovog prijedloga, te je u tom kontekstu istaknuo da su Hrvatska i Srbija još u aprilu pomjerili rok za plaćanje PDV-a i osigurale olakšice privrednicima po pitanju plaćanja poreza.

Tokom rasprave o proceduri, dopredsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je kazao da je hitna procedura prihvatljiva, ali da suština prijedloga nije jer je, kako je kazao, za donošenje ovog zakona potrebno mišljenje Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Upozorio je da bi ovaj prijedlog derogirao nivo prihoda nižih nivoa vlasti, na što je, kako je kazao, upozorilo i Ministarstvo finansija RS-a.

- Ukoliko bi se prihvatio ovaj prijedlog, napravilo bi se više štete nego koristi – ocijenio je Špirić.

Ove izmjene bi, dodaje, posebne negativne posljedice imale na izvoznike, što bi se indirektno odrazilo i na dobavljače.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) je tokom rasprave potvrdila da će i ona glasati protiv, te je kazala da nije slučajno uvedena mjera da izmjene treba donositi Upravni odbor UIOBiH. Raspravu je iskoristila da se požali na činjenicu da još nije podijeljen novac MMF-a. Taj novac je, podsjećamo, zbog opstrukcija ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande (HDZBiH) još na računima Centralne banke BiH.

Delegat Denis Bećirović (SDP) je ocijenio da je Vijeće ministara BiH trebalo predložiti niz zakona kojima bi se ublažila kriza, ali da nije upućen nijedan takav prijedlog.

- Kolega Zvizdić je predložio konkretan prijedlog i ja ću ga podržati jer je on od pomoći i privrednim subjektima i radnicima koji su uposleni u tim privrednim subjektima – izjavio je Bećirović.

Delegatkinja Lidija Bradara (HDZBiH) je kazala da je pristalica da ovakve sistemske zakone predlaže Vijeće ministara BiH ili Ministarstvo finansija i trezora BiH, a prijedlog je ocijenila kao "populistički". Njeno mišljenje ne dijeli delegat Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, koji je naglasio da je ovaj prijedlog trebalo uputiti Vijeće ministara BiH i da je ovo bio "najmanji gest" koji se mogao uraditi za privrednike u BiH.

Da je potrebno mišljenje Upravnog odbora UIOBiH, ocijenio je i SNSD-ov delegat Lazar Prodanović, koji je kazao da bi ovaj prijedlog, ukoliko bi bio usvojen, doveo do nestabilnosti budžeta. Delegat SDA Amir Fazlić je replicirao Dušanki Majkić, koja se ranije kritički osvrnula na SDA, te je kazao da ona ne spominje odgovornost onih koji su ovakve prijedloge trebali dostaviti u proceduru, te onih koji su trebali dostaviti Nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.