open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik SDA
Softić: SDA će ustupiti jedno mjesto DF-u u Domu naroda BiH, to će najvjerovatnije biti Đonlagić
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA saopćio je imena koja će ta stranka kandidirati za Dom naroda na sjednici u utorak, 17. januara.
11.01.2023. u 18:38
get url
text
Safet Softić

- Na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva SDA u fokusu su bila kadrovska pitanja koja su pred nama, prije svega zakazana sjednica federalnog Doma naroda 17. januara i u tom smislu SDA je pripremila određena kadrovska rješenja – naveo je Softić.

Dodao je da je raspoloženje u stranci do ove sjednice bilo da Melika Mahmutbegović ostane kandidat za potpredsjednika FBiH jer je stranka izuzetno zadovoljna načinom kako je obavljala funkciju.

- Ona je još jučer na sjednici Kolegija najavila da postoje izmjene Izbornog zakona iz izborne noći u kojima piše da predsjednik ili potpredsjednik Federacije može obnašati dva puta mandat po četiri godine. Pošto je Mahmutbegović izabrana jednom na tu poziciju, ali se taj tehnički mandat odužio na praktično dva mandata, ona je sama odstupila sa ove pozicije, ne želeći ugroziti stranku - dodao je Softić.

Naveo je da su danas utvrđeni kandidati za državni Dom naroda čija će procedura biti pokrenuta u utorak na sjednici.

- S obzirom na to da SDA ima 12 delegata ukupno u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda, mi smo se odlučili u dogovoru sa Demokratskom frontom (DF) da SDA ustupi jedno mjesto DF-u i to će vjerovatno biti Dženan Đonlagić. On će biti podržan od četiri, odnosno tri delegata. Druga dva kandidata koja će biti kandidirana smo ja i Šefik Džaferović. U tom smislu su danas donesene jednoglasne odluke – istakao je Softić.

Određeno je, kako je dodao, da Muamer Zukić bude kandidat za predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.