open-navfaktor-logo
search
Urađeno samo 100
Sokolović- Begić o stanju u konjičkoj bolnici: Kreće ofanzivnije testiranje
Dr. Suzana Sokolović-Begić, direktorica Opće bolnice Konjic, obratila se danas medijima na press konferenciji Kriznog štaba HNK.
30.03.2020. u 14:24
get url
text

Ona je, govoreći o uvjetima u bolnici kazala da, s obzirom na to da je epidemiologinja iz Konjica u samoizolaciji, jer je njen suprug zaražen, trenutno angažovan epidemiolog u penziji.

- Imamo dobru koordinaciju s Nerminom Avdićem iz HNK.U slučajevima ako dođe do prenatrpanosti u SKB Mostar, koja je referentni centar i sa kojom imamo za sada izuzetnu saradnju, razmišljamo da ukoliko bude potrebe za pružanje terapija pacijentima da u tom slučaju angažiramo infektologa. Zasad smo oslonjeni na kolege iz Kantona. Saradnja je izvanredna - rekla je dr. Sokolović-Begić.

Do sada je,kako je navela, u Konjicu obavljeno samo 100 testiranja, a kod 26 osoba je potvrđena zaraza koronavirusom.

Potvrdila je kako se šest pacijenata iz Konjica trenutno liječi u SKB Mostar.

- To je zaista malo. Problem je u broju testova. Nismo imali dovoljan broj testova. Dnevno se radilo desetak testova, s tim da svaki dan nije ni rađeno. Dobila sam informaciju da je broj testova povećan, da je jučer stigao značajan broj i da se sada ide u ofenzivnije testiranje - rekla je dr. Sokolović-Begić. Dodala je da su pripreme izolatorija u završnoj fazi.

Kada je u pitanju zdravstveno stanje direktora firme Igman iz Konjica, dr. Jurica Arapović je na novinarsko pitanje kazao da je ono u poboljšanju.

- On je u subotu izmješten na odjel, ne zahtijeva više potporu kisikom, pokretan je. Očekujemo skorašnji njegov oporavak. Porodilja se također dobro osjeća. Slijedi retestiranje i odlazak kući - kazao je dr. Arapović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.