open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Spahić: Fudbaleri najbolji dio Slobode, teško je i na rekreaciji dati 28 golova, u Cityju imaju "ptičjeg mlijeka"
Amiru Spahiću, treneru Fudbalskog kluba Sloboda, pao je kamen sa srca.
26.04.2022. u 20:20
get url
text

Poslije dugog, šestomjesečnog posta, Tuzlaci su slavili pobjedu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Sloboda je u subotu na Tušnju nadigrala Leotar rezultatom 1:0.

Spahić je "probio led". Bila mu je to prva pobjeda na klupi prvog tima Crveno-crnih. Značajna je što Tuzlaci mogu odahnuti i nešto rasterećenije igrati u preostalih šest kola, iako opstanak matematički nije osiguran.

Trener koji će u augustu proslaviti 41. rođendan u ruke je dobio vruć krompir nakon što se Sloboda rastala s Mladenom Žižovićem. Dugo su ga i navijači priželjkivali kao šefa struke, s obzirom na to da godinama s dosta uspjeha vodi juniorski pogon kluba.

- Igrači dobro treniraju, dobro rade, dobra su klapa i mislim da su oni najbolji dio Slobode. Najveći problem pri dolasku bio nam je sužen roster. Zatekao sam dosta povrijeđenih igrača, a u jednom trenutku 11 ih je bilo sa dva žuta kartona - kaže strateg tima sa Tušnja.

Spahić naglašava da zbog povrede do kraja sezone ne može računati na Haruna Hadžibeganovića, "koji je puno obećavao", a sezona je okončana i za Josipa Balića.

Kaže da Sloboda daje šansu mladim igračima, a ukoliko bi ranije prebrinuli brige oko opstanka, šansu bi pored standardnih Devedžića, Kapetanovića, Osmića, Alića, Mehmedovića, Kurtalića, Maksimovića, mogli dobiti i neki drugi golobradi mladići.

Trener Slobode je za Faktor komentarisao utakmice 27. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Sloboda - Leotar 1:0

Jako teška utakmica. Bili smo pod moranjem, a tako je teško igrati. Leotar je dobra ekipa, s dobrim pojedincima. Otežavao nam je i teren. Imali smo i stativu, par lijepih akcija. Zahvalio bih se i publici koja je došla u velikom broju, dali su nam podršku koja je puno značila. Na kraju, sasvim zaslužena pobjeda.

Željezničar - Zrinjski 1:2

Zrinjski igra odlično, okomito, direktno. Puno trče, puno rade, puni su samopouzdanja. Na Grbavici nije lako uzeti bod, a oni su već dva puta pobijedili. Još jednom čestitke na tituli. Zaslužena pobjeda, iako je Željo u nekim momentima utakmice imao šanse.

Sloboda je dala 22, a Bilbija 28 golova. Vrhunski profesionalac, vrhunski igrač. Teško je i na rekreaciji dati 28 pogodaka. Čovjek dominira, igra odlično i on je pravi vođa te ekipe, iako imaju dobrih igrača.

Sarajevo - Tuzla City 0:1

Gledajući po historijatu, Tuzla City od ulaska u Premijer ligu možda najviše ne leži Sarajevu. Ne sjećam se kad ih je Sarajevo pobijedilo. Ove godine nisu uspjeli iz tri pokušaja. Tuzla City je uz Zrinjski po imenima sigurno najjača ekipa lige, drago mi je zbog kolege Selvera Ahmetovića. Ako pobijede Želju, mislim da su osigurali Evropu. Zdrav klub, bez dugovanja, imaju, što se kaže, "ptičjeg mlijeka".

Sarajevo nikoga nije uspjelo dobiti od timova iz vrha. Ne znam šta se tu dešava, imaju vrhunske igrače. Kad zabiju prvi gol, onda melju, a kada prvi prime, teško se vraćaju. Dosad su imali problem na gostovanjima, sad je to slučaj i s domaćim utakmicama.

Borac - Radnik 1:0

Trener Tomislav Ivković je rekao da je Borac bio pod pritiskom, kada su igrači saznali da je Sarajevo izgubilo. Radnik je dobra ekipa, niko s njima ne može lagano igrati. Odlično su vođeni, iako je trener Đurić iz kopački otišao u trenere. Igraju dobro, posebno na strani. Kući je teško, imaju i težak teren, pod moranjem su. Na strani su rasterećeni, držali su u šahu Borac svih 90 minuta. Na kraju su minimalno poraženi.


Široki Brijeg - Rudar 1:3

Rudar je po kvalitetu ekipa za respekt. Imaju strašno dobre igrače, posebno prema naprijed. Klub je imao unutrašnjih problema. Iskoristili su sve šanse na Pecari, Široki je svoje propustio kod vodstva 1:0. Fudbaleri koji su kod Rudara ušli s klupe dobro su odreagirali. Nije lako dobiti Široki na Pecari. Imaju sada realne šanse da opstanu.

Velež - Posušje 5:2

Velež je poslije poraza od Borca u Banjoj Luci uhvatio pravu formu. Igraju odlično, efikasni su. Smatram da je rezultat previsok jer imalo je i Posušje svoje šanse kod 0:0 i kod 3:1. Velež je svoje prilike sto posto realizirao. Zaslužena, možda samo previsoka pobjeda Mostaraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.