open-navfaktor-logo
search
Mitropolit Mihailo
"SPC ruši ustavni poredak Crne Gore, beogradski popovi mogu iznijeti samo prašinu na opancima"
Patrijaršija SPC u Crnoj Gori, oličena u cetinjskoj filijali, mimo i uprkos zakonu koji vjerskim zajednicama zabranjuje bavljenje politikom, stavila se u funkciju velikodržavnih interesa Srbije, poručio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.
15.05.2020. u 13:59
get url
text

- Predvode ustanak protiv ustavnoga poretka, kojemu tepaju litije i molebani, i dovodi u pitanje osnovne vrijednosti evropske civilizacije i nasrće na historijske činjenice . navodi Mihailo i dodaje da SPC diriguje ustankom čiji je zaštitni znak uzvik "ne damo svetinje".

- Čije su to svetinje ako ne crnogorske? Svaki kamen naših crkava i manastira čuva kulturni identitet našega naroda i crnogorskoga prostora. Ambicije cetinjske filijale beogradske patrijaršije, koja se predstavlja crkvom, nesrazmjerne su moćima koje pokušavaju da kompezuju podupiranjem sa Srbijom i Republikom Srpskom. Njih dvije, zaklonjene brigom za svoje sunarodnike, ponašaju se kao sile i nadahnju beogradske popove po Crnoj Gori da ruše ustavni poredak i otimaju crkve i manastire i kulturnu baštinu, uopće - navodi mitropolit CPC.

On kaže i da beogradski popovi treba da znaju da posjeduju u vlasništvo i mogu uzet i iznijet iz ove zemlje samo prašinu na opancima.

- Vlasti da imaju na umu, dok se ne riješi crnogorsko crkveno pitanje, provođenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvođenjem Crnogorske crkve u status domicilne, kakva je bila do 1918. godine, zemlja ne može da bude stabilna, niti da bude primjer bilo kakvoga reda i poretka. Zato pozivam građane da se okupimo oko vrijednosti koje čine okosnicu svakoga civilizovanoga društva, kakvo je crnogorsko, da bismo spriječili slom države i pad u ropstvo beogradskih centara moći - navodi vladika Mihailo.

Navodi i da beogradski patrijarh Irinej, ovih dana javno podstiče i poziva svetosavsku crkvu i političare da preziru crnogorsku vlast i ustavni poredak.

- Ne čudimo se jer Beogradsku patrijaršiju oličava odsustvo bilo kakvih moralnih obzira; razapinju Hristosa po drugi put. Njihov teolog episkop Maksim Vasiljević javno tvrdi da su Tomos dobili tek 1879. godine, godinu poslije Berlinskoga kongresa,a ne prije 800 godina. Teolog Dejan Mačković je za Amfilohija izjavio da je na čelu sekte a ne crkve, i da ne bi mogao biti episkop ni u jednoj crkvi. Na Avali ziloti su osnovali svoju crkvu. I vladika Artemije je osnovao svoju crkvu - poručuje mitropolit CPC.

U Americi, kako navodi Mihailo, trojica episkopa Srpske crkve osnovali su posebnu crkvu.

- Na sablazan javnosti, popovi beogradske patrijaršije lome mošti Svetoga Vasilija i djelove nose na Avalu đe su mu podigli crkvu i u Argentinu, a Svetoga Petra cetinjskoga u Hercegovinu. Po Cetinju, njihov rektor bogoslovije krštava krštene i oblajava Crnogorce, Crnu Goru i Crnogorsku crkvu. Dok se katunski nadpop Amfilohije bavi raznim mračnim poslovima koji se kontrolišu iz centara moći van Crne Gore. Ali na svu sreću, u njegovoj okolini nema više beogradske policije i vojske koja bi mu mogla pribaviti silu i moć da uspostavi mračnjački svetosavski poredak, koji je najbliži njihovom shvatanju političkog sistema i demokratije koji bi trebao da vlada u Crnoj Gori. Zato bi patrijarh Irinej trebao da se bavi ovim problemima, a mi ćemo našu Crnu Goru sami urediti, kako smo je kroz cijelu našu istoriju sami i uređivali i branili - zaključio je mitropolit Mihailo, objavila je RTCG. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.