open-navfaktor-logo
search
Čekanje se isplatilo
Spektakl u Rimu: Svečano otvoreno Evropsko prvenstvo u fudbalu
Utakmicom Turska - Italija, koja se igra od 21 sat na rimskom Olimpicu, počelo je 16. Evropsko prvenstvo u fudbalu.
11.06.2021. u 20:55
get url
text

Rim će prvi od 11 gradova domaćina ugostiti EURO 2020.

Uoči početka susreta svjedočili smo svečanom otvaranju, koje je bilo zaista spektakularno.

Prisutne na stadionu i one uz TV ekrane prvo su pozdravile legende italijanskog fudbala - Francesco Totti i Alesandro Nesta.

Potom su na teren stadiona "izašle" 24 lopte koja su predstavljale reprezentacije učesnice ovogodišnjeg EURO-a.

Impresivan umjetnički performans i vatromet nagrađen je aplauzom oko 16.000 navijača.

Na ceremoniji su nastupili italijanski tenor Andrea Bocelli izvedbom pjesme "Nessun Dorma" iz Puccinijeve opere "Turandot", a onda su na scenu "virtualno" izašli Bono i The Edge iz U2-a uz DJ-a Martina Garrixa i izveli službenu himnu Eura "We Are The People".

Takmičenje će trajati mjesec dana, a finalni susret zakazan je za 11. juli na londonskom Wembleyju.

Naslov evropskog pravaka branit će Portugal ponovo predvođen jednim od najboljih fudbalera svih vremena Cristianom Ronaldom, koji je, uprkos činjenici da je napunio 36 godina, imao odličnu individualnu sezonu u dresu Juventusa. EURO 2020 bit će drugi turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije.

Prvi put takav sistem takmičenja primijenjen je prije pet godina na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Ovogodišnji EURO će imati i dva debitanta, a riječ je o reprezentacijama Sjeverne Makedonije i Finske. Makedonci su do historijskog uspjeha stigli kroz baraž Lige nacije, savladavši Kosovo i Gruziju. Bit će to i prvo Evropsko prvenstvo čije će se utakmice igrati u čak 11 različitih gradova i država.

Čast da ugoste najbolje evropske fudbalere imaće London (Velika Britanija), Rim (Italija), Minhen (Njemačka), Baku (Azerbedžan), Saint Petersburg (Rusija), Budimpešta (Mađarska), Sevilla (Španija), Bukurešt (Rumunija), Amsterdam (Holandija), Glasgow (Škotska) i Kopenhagen (Danska).

Izvršni komitet Evropske fudbalske federacije (UEFA) donio je posebna pravila za EURO 2020 zbog pandemije COVID-19.

Naime, ukoliko grupa igrača bude obavezna ići u karantin zbog pozitivnih testova na koronavirus, utakmica će ići prema rasporedu sve dok reprezentacija na raspolaganju ima najmanje 13 igrača, među kojima je jedan golman.

Ako se, pak, dogodi da reprezentacija nema dovoljan broj igrača, UEFA će prolongirati utakmicu za 48 sati, ali i promijeniti mjesto odigravanja. Ukoliko ni nakon 48 sati određena reprezentacija ne bude imala minimalno 13 igrača na raspolaganju utakmica će biti registrovana službenim rezultatom 3:0 za protivnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.