open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Split: Pedesetak štićenika doma za starije prebačeno u bolnicu, 10 pozitivno na koronavirus
Tokom noći 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici zbog deset osoba zaraženih koronavirusom prebačeno je u KBC Split, a prebacivanje je trajalo cijelu noć jer su to radile dvije ekipe Hitne pomoći.
08.04.2020. u 09:47
get url
text

Jutros je u bolnicu prebačeno još desetak štićenika. Deset pozitivnih štićenika doma nema teže simptome, saznaje Index.

U Split dolaze ministar Beroš i ministrica Bedeković.

Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici odjeveni u skafandere, a na licima penzionera primjetni su bili strah, zabrinutost i neizvjesnost.

Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno. Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali liječnici.

- Sada je Županijski stožer civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine - kazao je Škaričić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s penzionerim na drugom spratu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući, dok će 50 korisnika biti prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport penzionera dezinficirati drugi sprat.

Škaričić je kazao da i par uposlenica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog sprata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronavirus.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za N1 kako se u Splitu "nažalost dogodilo ono što su najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije".

U bolnicu se transportiraju polupokretni korisnici koji će već tokom noći i jutra, kako budu stizali, biti testirani na COVID-19. Testiranje se očekuje i za nekoliko uposlenica koje su bile u kontaktu s umirovljenicima s drugog sprata.

Još uvijek nije jasno kako su se korisnici zarazili s obzirom na to da već određeno vrijeme tamo nema posjeta. Pretpostavlja se da je koronavirusom zaražen neko od korisnika koji je bio na redovnom pregledu u bolnici. Međutim, moguće je da je virus unio i neko od zaposlenih.

Iz Županijskog stožera za civilnu zaštitu sinoć su poslali kratko saopćenje u kojem potvrđuju da je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus.

- U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je da će biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija iznijet ćemo sutra na press konferenciji tokom prijepodneva - poručili su iz Stožera.

Sinoć je interventna policija spriječila novinare, snimatelje i fotografe u obavljanju posla udaljivši ih od Doma tvrdeći kako to rade zbog njihove sigurnosti. Jedan od njih je upao u program uživo HTV-a tražeći od novinara da odmah napuste taj prostor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.