Zagreb

Spomenik "Prijedor '92" u povodu Dana bijelih traka izložen na Trgu bana Jelačića

Objavljeno: 31.05.2019. u 16:00

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji sa Zavičajnim klubom župe Stara Rijeka i okolica, u spomen na žrtve zločina koji se dogodio u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. godine organizira obilježavanje Dana bijelih traka u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića

FOTO: AA

Ove godine Dan bijelih traka u Zagrebu obilježen je postavljanjem instalacije putujućeg spomenika "Prijedor '92", autorice Anite Zečić, koja je svjedočenja i činjenice o stradanju na tom području smjestila u postavku u obliku bijele kupole.

Anita Zečić rođena je Prijedorčanka koja studira u Beču na Univerzitetu primijenjene umjetnosti predmete pedagogiju i umjetnost, a instalacija "Prijedor '92" joj je diplomski rad.

- Projekat "Prijedor '92" je nešto više nego samo jedna instalacija putujućeg spomenika. Ovo je instalacija koja treba da podsjeća ljude što se to desilo '92. u Prijedoru, da prikaže koliko civilnih žrtava opština Prijedor ima - kazala je Zečić.

Umjetnica je istaknula kako je riječ o 3.176 žrtava, od toga 102 djece i 256 žena, te kako su te žrtve nastale u periodu od nekoliko mjeseci.

- Ideja je nastala jer u općini Prijedor ne postoji spomenik za civilne žrtve rata, pošto prijedorske vlasti ne dopuštaju da se postavi ni spomenik za 102 ubijene djece. Tako sam došla na ideju putujućeg, ne permanentnog spomenika koji će putovati svijetom, da podsjeti sve ljude, sve nacije, što se desilo u Prijedoru - poručila je Zečić.

Spomenik je već gostovao u Sarajevu, ispred Haškog tribunala u vrijeme izricanja presude generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću, u Beogradu, Rijeci, Bernu, brojnim austrijskim gradovima, u prijedorskom pozorištu...

- Kupole se koriste u svim vjeroispovijestima, a spomenik je posvećen žrtvama svih nacionalnosti, a ne samo muslimanima - istaknula je Zečić.

U bijeloj kupoli obješene su 1.822 fotografije, dok se istovremeno sa snimke čuju imena svih 3.176 žrtava.

Program se na glavnom zagrebačkom trgu održava s ciljem ukazivanja na diskriminaciju žrtava, poricanje i nemogućnost obilježavanja mjesta stradanja za sve žrtve rata Prijedora i njegove okolice.

 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije