Sportske igre mladih stvaraju prijateljstva širom Bosne i Hercegovine

objavljeno: 10.07.2018. u 12:54

Osme po redu BH Telecom Sportske igre mladih su do sada obišle 24 bh. grada, a u 2018. godini, planirano je da najljepša sportska priča u Bosni i Hercegovini uljepša ljetni period u 34 grada naše zemlje.

Djevojčice i dječaci širom BiH imaju priliku da se, potpuno besplatno takmiče u deset različitih sportova, ali ono najbitnije, da se međusobno upoznaju te da steknu pregršt novih prijatelja. Igre već dugi niz godina organizuju takmičenja gdje je učešće dozvoljeno svima, te djevojčice i dječaci putuju iz grada u grad kako bi ostvarili svoj plasman na finalno takmičenje Igara u Sarajevu.

Zajedničkim projektom Sportskih igara mladih i Košarkaškog saveza BiH, "Fer igra za fer djetinjstvo" koji se organizuje uz finansijsku pomoć na terenima, djeca uče o fer pleju, toleranciji, inkluziji, prijateljstvu te svim onim lijepim stvarima koje čine djetinjstvo. Specijalni partner Igara je, i ove godine, Olimpijski komitet BiH.

U prethodnom periodu, Igre su održane u Sarajevu, Maglaju i Travniku, te su ovi gradovi dobili svoje predstavnike za finalno takmičenje koje će se od 7. do 11. augusta održati u Sarajevu. U glavnom gradu BiH su se djevojčice i dječaci takmičili u malom fudbalu, šahu, stonom tenisu, odbojci te rukometu. S obzirom na vremenske neprilike u prethodnom periodu, takmičenja u odbojci na pijesku, tenisu i uličnoj košarci će biti održana prije održavanja velikog finala u Sarajevu.

Takmičenja u malom fudbalu, za obje starosne kategorije, 2003. godište i mlađi, te 2007. godište i mlađi su u Sarajevu okupile ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu, a mališani su proveli čitav dan igrajući fudbal i boreći se za titulu najboljih u Sarajevu. Ekipe koje su ostvarile svoj plasman na finale Igara za stariju kategoriju su SFK 2000 Sarajevo u ženskoj konkurenciji, te "AP mahala" u muškoj konkurenciji. Takmičenje za mlađu kategoriju, 2007. godište i mlađi u Sarajevu , ovaj put osvojila je ekipa "Chunga Lunga" iz Sarajeva.

- Ostvarile smo danas pobjedu i radujemo se finalu Igara te odmjeravanju snaga sa djevojčicama iz drugih bh. gradova - rekla je Amra Omeragić, kapiten ekipe SFK 2000 Sarajevo.

Odlični košarkaški mečevi privukli su pažnju svih prisutnih u Gradskoj dvorani u Maglaju, a djevojčice i dječaci su u obje starosne kategorije pokazale sjajno košarkaško umijeće. S obzirom da ove godine ekipa "Olovik" iz Žepča, nije uspjela ostvariti plasman na finale Igara u Sarajevu, kapiten ekipe Emin Huko, istakao je da će se naredne godine, zajedno sa svojom ekipom potruditi da ostvari plasman na finale.

Djevojčice i dječaci u Maglaju su se takmičili i u rukometu, a ekipe "Junior street boys" iz Maglaja i "ŽRK Krivaja" iz Zavidovića, plasirale su se na finalno takmičenje Igara u Sarajevu. U Travnik su stigle ekipe iz Novog Travnika, Nove Bile, Turbeta, Kaknja i Jajca, a ekipa "Naša škola sporta" iz Kaknja je ovaj put u Travniku odnijela pobjedu u dvoranskoj odbojci. Kapiten ekipe, Sara Alajbegović istakla je da je njena ekipa sretna što je uspjela ostvariti pobjedu te da je konkurencija zaista bila velika.

- Sretne smo što smo uspjele ostvariti plasman na veliko finale Igara u odbojci i zaista sve čestitke protivničkim ekipama koji su super igrale ali i pokazale fer igru - kazala je Sara Alajbegovi, kapiten ekipe "Naša mala škola" iz Kaknja.

Naredni gradovi, domaćini Igara su Zenica, Srebrenik, Tuzla i Bugojno. Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu okupit će više od 1.800 djevojčica i dječaka iz čitave BiH, a najuspješniji mališani, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnim danima Igara u Splitu gdje će se boriti za titulu najboljih u regionu.