open-navfaktor-logo
search
Tri izmjene
Sprema se revolucija: FIFA mijenja fudbalska pravila, penali više neće biti isti
IFAB je danas u Londonu predložio neke izmjene postojećeg stanja u fudbalskim pravilima
06.11.2018. u 18:46
get url
text

Znate li što je IFAB? To se tijelo službeno zove Međunarodni odbor fudbalskih saveza, mada čak četiri člana daju Englezi kao osnivači modernog fudbala. Četiri preostala člana dolaze iz FIFA-e.

Zadatak IFAB-a je rasprava o promjenama pravila u fudbalu, a danas je to tijelo u Londonu predložilo neke izmjene postojećeg stanja u fudbalskim pravilima.

Svakako najatraktivnija promjena odnosila bi se na izvođenje jedanaesteraca, piše Index.hr. Prijedlog je da poslije šuta prema golu nema više mogućnosti nastavka igre ako golman obrani ili lopta pogodi stativu ili prečku. Dakle, ako se lopta odbije od okvira gola ili golman obrani udarac, nema natrčavanja i druge šanse. Ako se lopta odbije u korner, on će se izvoditi kao i do sada.

Druga velika promjena odnosila bi se na sam čin dosuđivanja penala, i to samo u slučaju igranja rukom. Premda nas razna “oka sokolova“ uvjeravaju da je kod penala najvažnije je li postojala namjera igranja rukom, u pravilima to uopće nije bitno. Strogo gledajući, svaka ruka je penal. Prema novom, to ne bi trebalo biti tako. Usvoji li se novo pravilo, jedanaesterac bi se svirao samo kad bi ruka bila u neprirodnom položaju i automatski ako je iznad ramena.

Treća izmjena pravila oduzela bi mogućnost igračima da odugovlače pa bi prilikom izmjena igrač koji napušta teren izašao na najbližoj liniji, a ne se ležerno šetkao do centra.

Mogućnosti će se razmatrati 22. novembra, a eventualno glasanje dogodilo bi se u martu 2019. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.