Vršilac dužnosti (v. d.) direktora Rudnika lignita "Kreka" Husein Trumić 30. jula donio je odluku po kojoj se radnicima već od 1. augusta uvodi "prekid rada" za vrijeme kojega će primati 60 posto osnovne plaće koja ima je isplaćena u posljednja tri mjeseca.

Odluka o "prekidu rada"

Kao razlog za odluku navodi se privremeni zastoj u proizvodnji i pad prihoda Rudnika. Po odluci rukovodstvo Rudnika je zaduženo da "sačini plan radne snage za održavanje procesa rada", navodi se u odluci koju pored Trumića potpisuje i prokurist Adil Bašić.

Potražili smo komentar i v. d. direktora Trumića, ali on nije odgovarao na telefonske pozive.

Predsjednik Sindikata radnika "Kreke" Zuhdija Tokić kaže da će na "prekid rada" biti poslano 30 posto zaposlenih, što je više od 600 ljudi.

- Prosječna plaća u "Kreki" iznosi 1.000 KM, što znači da će većina ljudi koji ne rade imati primanja manja od 600 KM mjesečno. To je za nas katastrofa jer svi mi imamo kredite i s tim iznosom ne možemo preživjeti - kaže Tokić.

Navodi da je sama odluka nezakonita jer iako u zakonu postoji institut "prekida rada", nije propisano kolika primanja za to vrijeme mogu imati radnici.

- Mi možemo pokrenuti tužbe i sigurno ćemo ih dobiti, ali ko će to dočekati. Ono što nam je također neprihvatljivo jest činjenica da u odluci nije navedeno da kada će trajati prekid rada - kaže Tokić.

Rezultati rada

Rudnici "Kreke" ove godine bilježe jako loše rezultate rada. U julu je, prema podacima Sindikata, proizvedeno 79.747 tona uglja, što je 2.658 tona dnevno. Da bi plan rada bio ispunjen, potrebna je dnevna proizvodnja između pet i šest hiljada tona.

- Proizvodnja je katastrofalna jer nemamo potrebna sredstva za rad. To nisu velika ulaganja, ali su potrebna da bi se napravio proizvodni rezultat. Istovremeno, prije dva dana donesena je odluka da se sav proizvedeni ugalj prodaje Termoelektrani Tuzla po cijeni od 40 do 60 KM, a u maloprodaji ta tona može ići do 115 KM. Dakle opet sve ide na štetu rudnika i rudara. Zbog svega što se dešava, mi ćemo sutra tražiti i smjenu Uprave "Kreke" - ističe Tokić.

Prema podacima Sindikata, "Kreka" je 2009. godine imala 4.014 radnika, koju su proizvodili 624,6 tona po radniku. Broj radnika u 2020. godini smanjen je na 2.194, a produktivnost je bila 725,4 tone po radniku.

- Gdje je investiranje u rudnike koje se stalno spominje. Ako rudnici ne trebaju, neka ih sutra zatvore, ali ovo nije način da se radi. Mi smo zahvaljujući urnecima Elektroprivrede BiH po pitanju cijene uglja za 10 godina izgubili više od 300 miliona KM - poručio je Tokić.