open-navfaktor-logo
search
Srećko Đukić
Srbijanski diplomata: Dodik stalno gura prst u oko Zapadu što nije dobro, mi plaćamo veću cijenu gasa nego Evropa
To je demonstracija odnosa Milorada Dodika prema Vladimiru Putinu i prema Rusiji više nego što bi bila neka objektivna potreba za odlazak, ističe za Danas.rs Srećko Đukić, član Foruma za međunarodne odnose i bivši diplomata na pitanje da prokomentariše posjetu predsjednika Republike Srpske Moskvi.
25.05.2023. u 10:22
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Putin razumije da BiH nije uvela sankcije Rusiji zahvaljujući RS-u, Ambasada SAD-a neće određivati naš interes

Dodik je Putinu odnio orden kako bi mu ga u Moskvi uručio.

– Orden je orden. Nije razlog da se putuje tamo. To je razlog da Putin dođe u Banju Luku da primi orden.

 Dodik je u Moskvi razgovarao o cijeni gasa za Republiku Srpsku. Cijene su ostale iste, a piše se da će da skoče?

– Kod nas se oko cijene ruskog gasa prave velike misterije. Mi plaćamo veću cijenu gasa nego što je ona na svjetskom tržišu i u Evropu. Ruski gas u Evropi nije konkurentan imajući u vidu količine tečnog gasa i da ruski gas učestvuje 6, 7 posto u evropskoj potrošnji gasa. To su stare priče o tome da Rusija nešto čini oko cijene gasa.

Mlake su reakcije Zapada na Dodikov odlazak u Moskvu. Šta to znači? 

– Bila je reakcija ambasade SAD-a u Sarajevu koja je bila protiv toga. Rekli su da to ima svoju cijenu. Jednostavno, Dodik pokušava da gazi posljednju liniju koja postoji između BiH, tačnije Republike Srpske, i Zapada. To ne može da se odrazi dobro na položaj RS-a i srpskog naroda u BiH. On stalno gura prst u oko Zapadu što nije dobro i nije u dugoročnom interesu.

Kažete da je ambasada SAD-a rekla da će ovaj odlazak imati svoju cijenu. Koja je to cijena? Dodik prijeti otcepljenjem RS.

– On mnogo priča a malo šta može da uradi. To je Međunarodna zajednica shvatila. Ništa on ne može da uradi bez saglasnosti EU.

Ništa njemu u tom pogledu ni Rusija ne može pomoći iako je naivno to kako se predstavlja da sa kroji novi međunarodni svjetski poredak, da je glavni krojač Rusija, i da će u krojenju tog svijeta biti osigurano jedno dobro mjesto za RS.

To je toliko pojednostavljeno shvatanje međunarodnih odnosa da ga ne možemo naći ravnog u historiji diplomatije svijeta. Stvari se ne kreću tim putem i tom putanjom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.