Albanski mediji navode kako je hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je da će naredni mjeseci biti odlučujući za postizanje dogovora u dijalogu Kosova i Srbije, ocijenivši kao neminovnost da Srbija prizna Kosova.

- Očekujemo da će dijalog rezultirati pravno obvezujućim sveobuhvatnim sporazumom koji bi normalizirao odnose između Kosova i Srbije. Podržavamo rješenja koja bi pridonijela sveukupnoj stabilnosti i prosperitetu u regiji i koja bi dovela do međusobnog priznavanja. Naš stav je da dijalog Kosova i Srbije nema veze sa statusom Kosova, već s normalizacijom odnosa dviju zemalja - rekao je hrvatski šef diplomatije za Albanian post, prenosi Hina.

Selaković je, reagirajući na tu izjavu, u pisanom saopćenju istaknuo da je Grlić Radman "izišao iz okvira službene politike EU-a, koja je po tom pitanju na statusno neutralnim pozicijama".

Srbijanski šef diplomatije naglasio je da se stajališta i argumenti Srbije temelje na međunarodnom pravu, te da Srbija "unatoč željama ministra Grlića Radmana, neće priznati jednostrano proglašenu neovisnost svoje južne pokrajine".

- Za to (Srbija) ima čitav niz valjanih razloga, a njeni su argumenti čvrsto zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, te na temeljnim principima na kojima počivaju suvremeni međunarodni odnosi - naglasio je Selaković.

Pozicija hrvatske diplomatije po tom pitanju je, kako je ocijenio Selaković, "najblaže rečeno, proturječna, jer Hrvatska danas brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine pozivajući se upravo na princip suverenosti i nepovredivosti teritorijalnog integriteta država, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava".

To, kako je naglasio, "nije ni principijelno ni dobrosusjedski".

Principi međunarodnog prava, po njegovoj ocjeni, "moraju biti univerzalni da bi uopće bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje".

Selaković smatra da su mnoge zemlje "upravo u sadašnjoj geopolitičkoj situaciji", postale "bolno svjesne da se povrede međunarodnog prava i principa vraćaju kao bumerang", te da se zato "brojne države odlučuju da olako dato priznanje samoproglašenom Kosovu povuku".

- Očekujemo da će tim putem poći i Republika Hrvatska, ne samo zbog posvećenosti međunarodnim pravu, već i zbog toga što, nadamo se, sagledava važnost izgradnje stabilnih dobrosusjedskih odnosa s Republikom Srbijom - poručio je Selaković.