open-navfaktor-logo
search
Zbog izjave o Kosovu
Srbijanski tabloidi napadaju Putina; Korać: Vučić ostavlja politički prostor da bi mogao promijeniti odnos prema Rusiji
Danas su se na naslovnim stranama srbijanskih tabloida uglavnom mogle pročitati žestoke optužbe i kritike na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegove izjave o Kosovu.
28.04.2022. u 16:47
get url
text

Naime, Putin je u utorak na sastanku sa glavnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom kazao kako su samoproglašene narodne republike Donjeck i Lugansk "postale nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu".

Istog dana na brojnim portalima srbijanskih medija uslijedile su brojne negativne reakcije na Putinovu izjavu, dok su danas u istom maniru nastavili i tabloidi posvetivši mu naslovne stranice.

Tako su se mogli pročitati naslovi: "Zar ovako, braćo Rusi: Putin zabio nož u leđa Srbiji, trampio Kosovo za Donbas" (Srpski Telegraf), "Karte su otvorene: Goli interes. Putin svojom izjavom štiti interese Rusije..., ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu" (Kurir), "Da li smo se kao narod previše kleli u ruskog predsjednika: Putin zbog svog rata zaboravio Srbe i Kosovo" (Blic), "Svjetski sukob preko naših leđa: Putin igra na Kosovo" (Informer)...

Beogradski psiholog i političar Žarko Korać, nekadašnji potpredsjednik Vlade Srbije, za Faktor pojašnjava kako ovakve naslovne strane pokazuju dvije stvari.

-  Prvo da Vučić, ono što svi znamo, kontroliše te tabloide. Ako je neko do sada sumnjao, a malo ko sumnja u Srbiji, a ko zna medije, to je danas mogao da vidi. U Srbiji za 24 sata imaju potpuno druge nalsovnice. Međutim, pod dva, ja bih bio vrlo skeptičan da li je to neka trajna promjena – kazao je Korać.

On je zatim podsjetio kako je predsjednik Vučić "teatralno" najavio svoje sutrašnje obraćanje, te da ćemo sutra čuti šta će Vučić reći o odnosima sa Rusijom i ratu u Ukrajini.

- Odmah da kažem, on ništa određeno neće reći. Ovo je samo rezervisanje jednog prostora da možda uvede ekonomske sankcije Rusiji. Najavio je da će o Vladi razgovarati tek krajem maja. To znači da će Vlada Srbije biti formirana tek u junu.

Za to vrijeme on neće, pretpostavljam, donositi nikakve odluke jer nije formirana Vlada koja formalno i jeste uz Skupštinu zadužena za eventualno uvođenje ekonomskih sankcija Rusiji. Tako da Vučić samo kupuje vrijeme, ali ovo pokazuje da ipak ostavlja neki politički prostor da bi mogao promijeniti ukupan odnos prema Rusiji zbog rata u Ukrajini – ukazuje Korać.

Korać dodaje kako je velika greška misliti da će Vučić za 24 sata sve promijeniti i uvesti sankcije Rusiji ističući da predsjednik Srbije ima razne probleme sa Rusijom, te da mi ne znamo kakve je on obaveze preuzeo prema njoj.

Vučić ima problem, naveo je Korać, ne samo zbog snabdijevanja naftom i plinom, već i zbog činjenice da je Naftna industirja Srbije većinski pod vlasništvom Rusije.

Na pitanje da li bi Vučić išao nasuprot većinskom mišljenju građana Srbije, Korać navodi kako su oni pod utjecajem medija.

- Ako vi 10 godina vodite prorusku kampanju putem medija, osim toga Srbija je praktično jedina zemlja u Evropi koja nije zabranila ruske medije, poput Russia Today i Sputnik, i oni se kod nas još citiraju, formirate mišljenje građana. Vidjet ćemo koliko će trajati ova promjena u medijima, nisam tako optimističan – zaključio je naš sagovornik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.