Za razliku od prethodnih izbora, srpske stranke će, kako trenutno stvari stoje, imati dva kandidata, uz Aleksandra Simića i Mileta Janjića koji nastupaju kao nezavisni kandidati. Aktuelni načelnik Mladen Grujičić ima podršku svoje stranke, SNSD-a, a podržat će ga i Ujedinjena Srpska i NDP.

SDS će iz svojih redova predložiti Milisava Marjanovića. Najavio je to predsjednik ove stranke Mirko Šarović, koji smatra da aktuelni načelnik Mladen Grujičić koji je 2016. godine imao njihovu podršku, nije opravdao očekivanje. 

- Za nas koji predvodimo probosansku politiku je svejedno da li će kandidat biti iz jedne ili druge političke partije. Politika SDS-a u Srebrenici je opasna bila i 1995. i vjerujem da je i sada identična. Mislim da je lakše dobiti utakmicu sa aktuelnim načelnikom Grujičićem. Kandidata SDS-a lično ne poznajem. Nama je bitno da u narednom periodu zajedno sa našim ljudima u dijaspori izvršimo prijavu glasanja putem pošte. Imamo u ovom momentu svojih obaveza – kratko je za Faktor prokomentarisao Alija Tabaković.

Nakon što je Šarović objavio da će SDS imati svog kandidata, iz SNSD-a su se panično oglasili. 

- Јedinstvo i konsenzus svih stranaka iz Republike Srpske oko toga da daju jednog kandidata za načelnika Srebrenica spada u kategoriju najvišeg nacionalnog i državnog interesa RS-a i svako onaj ko radi protiv tog jedinstva radi direktno protiv RS-a, a u korist nekog drugog, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je podsjetio da su na sastanku kod predsjednice RS-a svi predstavnici političkih stranaka iz manjeg bh. entiteta, uključujući i zamjenika predsjednika SDS-a Rada Savića, usaglasili da će zajednički podržati jednog kandidata za načelnika Srebrenice.

- Istinski vjerujemo da riječ SDS-a ne vrijedi samo dva dana i istinski vjerujemo da SDS nije toliko zastranio da će pomoći nekim drugim strankama iz nekog drugog naroda da dobiju Srebrenicu nauštrb srpskog naroda i nauštrb RS-a - naglasio je Kovačević u izjavi za Srnu. 

Podsjećanja radi, na lokalnim izborima 2012. godine Ćamil Duraković bio je zajednički kandidat SDA, SBB-a, SBiH i SDP-a i osvojio je 4.455 glasova. Srpske stranke tada su imale dva kandidata, Vesna Kočević osvojila je 3.663 glasa, a Radojica Ratkovac 1.340.

Četiri godine poslije, Bošnjaci su izgubili svoju Srebrenicu. Pobijedio je Dodikov kandidat kojeg su podržale sve stranke iz Republike Srpske, Mladen Grujičić sa osvojenih 4.678 glasova, dok je Ćamil Duraković osvojio 3.910 glasova.