open-navfaktor-logo
search
Korjenite promjene
Šta donosi "Semafor" koalicija: Oštriji kurs Njemačke prema Srbiji, Rusiji i RS-u može biti vjetar u leđa BiH
Nova njemačka vlada, koju čini lijeva koalicija Socijaldemokratske stranke (SPD), Zelenih i Liberalno-demokratske stranke (FDP), već je zabrinula Beograd.
10.12.2021. u 16:07
get url
text

VEZANI TEKST - Merkel u Beogradu: Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu

U Srbiji postoji opravdana bojazan da su dosadašnji skoro pa idealni odnosi Berlina i Beograda prošlost. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i bivša kancelarka Angela Merkel od 2014. godine susreli su se čak 16 puta. Njemačka je bila najveći ekonomski, ali i politički saveznik Vučićevog režima. No, sada se može očekivati korjenita promjena pristupa prema autoritarnim evropskim režimima i reafirmacija vrijednosti na kojima je zasnovana Evropska unija, a Vučić se u to nikako ne uklapa.

Bivši srbijanski diplomata Zoran Milivojević je za RTRS kazao "kako će se odlazak Merkel sigurno osjetiti u Srbiji jer nova koalicija dolazi sa svojim vanjskopolitičkim ciljevima koji se do kraja ne poklapaju sa onim što smo imali u vrijeme vladavine demokrišćana".

- Možemo očekivati veći pritisak na Beograd. Vi u Bosni i Hercegovini možete očekivati novu dinamiku njemačke politike, a Republiku Srpsku čekaju novi pritisci. Njemačka će se zalagati za afirmaciju uloge visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta - izjavio je Milivojević.

VEZANI TEKST - Olaf Scholz izabran za novog kancelara Njemačke

I prije zvaničnog preuzimanja vlasti, koalicija "Semafor" je u svom programu djelovanja najavila kako "podupire nastojanja oko trajnog mira u Bosni i Hercegovini na temelju očuvanja teritorijalne cjelovitosti i nadvladavanja etničkog odvajanja".

Oštriji kurs Vlade Njemačke može se očekivati i kada su u pitanju Rusija i Kina, koje svaka na svoj način stoje iza projekta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u pokušaju razbijanja države.

Procjene analitičara su da će se Njemačka, prije svega Zeleni i FDP zauzimati za ljudska prava, progonjene Ujgure i Tibetance ili Hong Kong, ali i za slobodnu trgovinu i korektan pristup tržištu što neće nimalo obradovati Peking.

Istovremeno je nova ministrica ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock već imala nekoliko oštrih poruka Moskvi, posebno izrazivši protivljenje već izgrađenom plinovodu Sjeverni tok 2.

Ukoliko promijenjeni, oštriji kurs Berlina prema Beogradu, Moskvi, Pekingu, ali i Banjoj Luci bude podrazumijevao konkretnu i čvrstu podršku BiH, onda ćemo imati razloga za optimizam.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.