open-navfaktor-logo
search
Razgovarali i o BiH
Merkel u Beogradu: Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je stigla u Beograd, čime je započela posjetu regiji Zapadnog Balkana.
13.09.2021. u 20:33
get url
text

Ispred Palate Srbije upriličen je svečani doček za njemačku kancelarku nakon čega je uslijedio sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Merkel je poslije sastanka izjavila da je Srbija postigla određene rezultate na putu prema Evropskoj uniji (EU), ali da je potrebno provesti i druge reforme.

- Postignut je cijeli niz rezultata, ali predstoji dugačak put pred Srbijom i cijelim regionom dok svi ne postanu članice EU, što je naš zajednički cilj - kazala je Merkel.

Istakla je da su Njemačka i Srbija blisko povezane, posebno u oblasti ekonomije.

- Što se tiče ekonomije, imamo zaista jednu uspješnu priču iza nas - kazala je Merkel.

Dodala je da su na sastanku u Beogradu razgovarali i o potrebi provođenja reformi s ciljem otvaranja novih poglavlja na putu pristupanja EU.

- U okviru posjete regiji sutra ću biti u Albaniji gdje ću se sastati sa premijerima drugih država regiona. Važnu ulogu u vezi sa približavanjem Evropskoj uniji igra i proces koji smo započeli 2014. godine, a to je Berlinski proces. Drago mi je da vidim određene rezultate u tom smislu - rekla je Merkel te dodala:

- Berlinski proces nikako ne treba zamijeniti proces pristupanja nego povezivati različita područja i zemlje Balkana.

Dodala je da je s Vučićem razgovarala i o Kosovu i Bosni i Hercegovini, ne navodeći više detalja.

- Vjerujem da iskrenost u našim razgovorima i sposobnost da druga strana sluša i da se na osnovu toga razviju konkretni koraci. Ohrabruje nas da vidimo da se ide dalje prema pravnoj državi. Ekonomski uspjesi bi također trebali biti podstrek da je članstvo u EU cilj koji treba biti ostvaren - naglasila je kancelarka.

Napomenula je da u EU postoje različita stajališta o spremnosti da se prime nove zemlje članice.

- Mi znamo da postoji izvjesna zabrinutost što se tiče funkcionalnosti EU, zbog čega je i predsjednik Francuske pokrenuo određene reforme. Ipak, drago mi je čuti da se Srbija intenzivno bavi reformama pravosuđa. Znam da nekada postoji percepcija da taj poces ide sporo da evropska strana smišlja neke nove zahtjeve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Berlinskim procesom se povećava povezanost u regionu, što sigurno pomaže i proces pristupanja u EU. Zemlje članice također moraju imati na umu da imamo veliki geostrateški interes da se sve ove zemlje prime u Evropsku uniju. Postoje i utjecaji drugih područja svijeta, stoga mi moramo imati na umu koliko je važan taj geostrateški interes približavanja regiona Evropskoj uniji - istakla je Merkel.

Poručila je da će se i budući kancelari u Njemačkoj zalagati za procese na Zapadnom Balkanu, uključujući i Berlinski proces.

- Berlinski proces blisko prate i u Evropskoj komisiji. Bez nje ne bismo ga mogli sprovoditi. Optimista sam da će se Berlinski proces nastaviti - navela je Merkel.

Berlinski proces je inicijativa Evropske unije i njenih članica sa ciljem unapređenja saradnje zemalja regiona Zapadnog Balkana i jačanja njegove evropske perspektive. Proces je zamišljen kao četvorogodišnja serija sastanaka premijera, ministara, civilnog društva i poslovnih zajednica Zapadnog Balkana u oblastima ekonomske saradnje, održivog rasta, bilateralnih odnosa i regionalnog pomirenja.

Na pitanje o tome da li Srbija mora priznati Kosovo kao nezavisnu državu kako bi postala članica EU-a, podsjetila je kako nisu sve države članice EU priznale Kosovo, ali da se to pitanje mora riješiti.

- Pitanje se mora riješiti da bi sadašnje države članice EU-a potpuno imale odgovor na pitanje procesa pristupanja u EU, ali nema smisla razgovarati o kraju nekog procesa prije nego što se riješe neka druga pitanja. Ali, ja sam za pragmatičan pristup. Pitanje neće nestati, pitanje se mora rješavati, ali ja sam za mapu puta gdje se prvo rješavaju neka druga pitanja - pojasnila je Merkel i dodala:

- Mi znamo iz naše njemačke historije kada razmišljam o njemačkom jedinstvu i priznavanju granica i drugim pitanjima koliko je dugo trebalo za rješavanje nekih pitanja dok smo došli do sporazuma i dok nismo uspjeli riješiti neka pitanja i zato moramo imati mnogo razumijevanja za konflikte koje je potrebno prevazići.

Merkel će danas boraviti u Beogradu, a dan kasnije, 14. septembra, posjetit će Tiranu, glavni grad Albanije, gdje će imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, s kojim će razgovarati o bilateralnim i ekonomskim pitanjima, kao i približavanju Albanije Evropskoj uniji (EU).

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za novinare.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke s čelnicima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u Tirani.

Merkel će nakon 16 godina krajem ovog mjeseca napustiti politiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.