open-navfaktor-logo
search
Bundestag izglasao
Olaf Scholz izabran za novog kancelara Njemačke
Olaf Scholz, zastupnik Socijaldemokratske stranke (SPD) u Bundestagu i ministar finansija, izabran je za novog kancelara Njemačke.
08.12.2021. u 11:09
get url
text

Na tajnom glasanju održanom u Bundestagu, kojim je predsjedavala predsjednica Baerbel Bas, Scholz je u prvom krugu dobio glasove 395 od 707 zastupnika Bundestaga. Još su 303 zastupnika bila protiv, šest suzdržano, dok su tri glasa bila nevažna.

Tako će 63-godišnji Scholz, koji je izabran za premijera, otići u predsjedničku rezidenciju, palata Bellevue, gdje će primiti dokument o imenovanju predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera, a potom se ponovo vratiti u parlament.

Angela Merkel, čiji je mandat okončan, glasanje je samo pratila jer nije zastupnica u Bundestagu. Predsjednica Bas pozdravila je Merkel, što je popraćeno aplauzom zastupnika.

U Bundestagu su danas također bili prisutni i bivši predsjednik Joachim Gauck, bivši kancelar Gerhard Schroder, Scholzova supruga Britta Ernst, njegovi roditelji Gerhard i Christel Scholz, te braća i sestre Jens i Ingo Scholz.

Zbog mjera protiv širenja koronavirusa (COVID-19) zastupnici su nosili maske, a mjesto u sali je bilo odvojeno za one zastupnike koji nisu vakcinisani.

Nakon polaganja zakletve u Bundestagu, Scholz će s novim članovima vlade otići u palatu Bellevue, gdje će novi ministri također dobiti dokument o imenovanju od Steinmeiera, a potom se ponovno vratiti u parlament. Nakon svečane zakletve, ministri će i zvanično preuzeti dužnost.

Scholz je bio ministar rada i socijalnih pitanja u peridou 2007-2009, zatim premijer Hamburga 2011-2018, te potpredsjednik Vlade i ministar finansija 2018-2021.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.