open-navfaktor-logo
search
Izmjene zakona
Šta je sa ukidanjem "bijelog hljeba" u Domu naroda FBiH koje je prije godinu i po tražio Duvnjak?
Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zatražio je u februaru 2021. godine ukidanje "bijelog hljeba" delegatima po isteku mandata i taj njegov prijedlog, tačnije izmjene zakona, do danas nisu razmatrane u Domu naroda FBiH.
05.07.2022. u 18:43
get url
text
Jasmin Duvnjak

Duvnjak je kao ovlašteni predlagač uputio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, a koje se odnose na ukidanje naknada plaća nakon prestanka fukcije.

VEZANI TEKST - Duvnjak uputio u Dom naroda FBiH izmjene Zakona o plaćama, traži ukidanje "bijelog hljeba"

Pojašnjenja radi, delegati koji po isteku mandata dokumentacijom dokažu da se ne mogu vratiti na svoje staro radno mjesto ili ne ispunjavaju uvjete za penziju, imaju pravo na "bijeli hljeb" u narednih godinu dana. A mjesečna plaća je u iznosu koji su imali u toku mandata, a ona je od 2.000 do 4.000 KM.

"Nisam optimističan" 

- Prije godinu i po sam podnio zahtjev da se ukine "bijeli hljeb" u Parlamentu FBiH. Još nije došao na dnevni red!? Ja sam se "bijelog hljeba"odrekao prije sedam godina, a podsjećanja radi, mi u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona smo 2018. godine zakonom zabranili "bijeli hljeb". Bilo bi inetersantno vidjeti da li su još neki kantoni zabranili "bijeli hljeb". Što se tiče Doma naroda FBiH, nisam optimističan kada je riječ o ukidanju "bijelog hljeba" - kazao nam je Duvnjak.

Prokomentirao je i podizanje plaća političarima koje je izglasano u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

- Jednostavno iznenađuje da nije bilo dovoljno političke razboritosti, da se u situaciji kakva jeste uopće spominje povećanje njihovih plaća. U pitanju je moralni odnos, manjak osjećaja solidarnosti spram života prosječnog čovjeka. Ipak, pojedinci parlamentarci su odlučili, što je svijetao primjer, da se odreknu dijela primanja i poklone u humanitarne svrhe - rekao je Duvnjak.

Dodao je kako prosječni bosanski političar nema baš dobar osjećaj i solidarnost sa "običnim" ljudima.

"Ne pokazuju solidarnost prema građanima" 

- Zabrinjava me da nema političke mudrosti i razboritosti. U situaciji kada nam zemlju tresu sa svih strana, proizvode političke krize iz beogradskih i zagrebačkih centrala, u doba inflatorne krize, ekonomske, socijalne, uzrokovanih ratom u Ukrajini, da ne pokazuju solidarnost prema građanima kada je poskupjela hrana, lijekovi, energenti. Tačno je da je povećanje bilo u vezi s osnovicom za sve korisnike državnog budžeta, ali se mogao napraviti izuzetak za njih imenovane dužnosnike - rekao je Duvnjak i dodao:

- Dugoročno rješenje je ispravno kreiranje kvalitetnih i pravednih zakonskih rješenja, jasno definisati sve bitne stavke kao i ovakva povećanja plaća političara. Povlačenje osnovice povuklo je povećanje za sve, a koje ne treba više dozvoliti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.