Zakon o sprječavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja kojeg su iz "Trojke" pompezno najavljivali i uvrstili u svojih 300 mjera više niko iz vladajuće većine ne spominje, niti ga tematizira.

- Rok za provođenje javne rasprave je istekao još krajem augusta 2021. Sada je već februar 2022, a zakon nije ni na vidiku, niti ga iko iz vladajuće većine spominje - istakla je zastupnica u Skupštini KS Jasmina Biščević-Tokić.

Ministrica pravde KS Darja Softić Kadenić pak tvrdi da je nacrt tog zakona u doradi, te da se radi, kako kaže, na njegovom poboljšanju.

- Javna rasprava je trajala 120 dana. Zbog primjedbi koje su prikupljene Ministarstvo pravde je pristupilo kreiranju novog propisa koji je obuhvatio zakon o nepotizmu koji je bio suženog sadržaja. Trenutno radimo na zakonu o prevenciji korupcije koji će šire pojasniti neke stvari, kao što su segment sukoba interesa jer je nepotizam samo jedna vrsta sukoba interesa - pojašnjava ministrica pravde KS za Faktor. 

Otkrila je i da će naredni četvrtak na sjednici Vlade KS biti iznesen Nacrt tog zakona, te da će nakon toga biti proslijeđen Skupštini KS.