Državni rover Yutu-2 otkrio je objekt, koji je izgledao kao siva kocka koja se nazire na lunarnom horizontu, početkom decembra 2021. godine. Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) nazvala ju je "tajanstvena koliba", zaigrano nagađajući da bi kocka mogla biti vanzemaljska kuća ili svemirska letjelica.

Novinski izvještaji nazvali su ga "mjesečevom kockom", prenosi Insider.com.


Kina je ovu Yutu-2 sliku "tajanstvene kolibe" na lunarnom horizontu objavila 3. decembra 2021. 

CNSA je procijenila da je objekt udaljen oko 80 metara, prema blogu Our space, koji je povezan s agencijom, i spreman da odveze rover prema njemu. Blog je rekao da će trebati dva ili tri mjeseca da se dođe do kocke.

Nakon nekoliko sedmica priprema i vožnje, rover je dovoljno blizu da vidi da je "tajanstvena koliba" samo kamen. Njegov geometrijski izgled oštrih linija na horizontu bio je jednostavan trik perspektive, svjetla i sjene.

U ažuriranoj objavi objavljenoj u petak, "Naš prostor" objavio je najnoviju fotografiju rovera svoje mete, ispod.


Kina je 7. siječnja 2021. objavila ovu Yutu-2 sliku "misteriozne kolibe", koja se sada zove "Zec od žada" 

Jedan od zemaljskih kontrolora rovera zabilježio je na blogu da je stijena u obliku zeca, s manjim stijenama ispred sebe koje podsjećaju na mrkvu. Ime rovera, Yutu, znači "zec od žada" - što je sada i ime stijene.

Yutu-2 je stigao na Mjesec u januaru 2019, kada je Chang'e-4 lender dotaknuo Mjesečevu površinu i otkotrljao rampu za spuštanje rovera. Bila je to prva misija koja je sletjela na drugu stranu Mjeseca.