Svakako, jedan od najzahtjevniji je finansijski, a u sklopu njega klubovi su dužni na svojim internet stranicama objaviti i finansijske izvještaje. To jasno piše u članovima 47a i 138 Pravilnika o licenciranju klubova za učešće u UEFA-inim klupskim takmičenjima i Premijer ligi BiH.

VEZANI TEKST - FK Velež u plusu 1,5 milion KM, na plaće potrošili osam puta manje nego Sarajevo

- Aplikant za licencu je dužan na svom web sajtu ili web sajtu svog davaoca licence objaviti do datuma (koji ne smije padati kasnije od datuma podnošenja UEFA-inoj administraciji liste odluka o licencama) i u formi koju saopći davalac licence:

a) Ukupni iznos plaćen u zadnjem izvještajnom periodu zastupnicima/posrednicima igrača ili u njihovu korist;

b) Posljednji finansijski izvještaji koji su prošli reviziju i koje je ocijenio davalac licence - piše u pomenutim članovima.

Ovogodišnji rok za objavu ovih informacija je 20. maj, a većina klubova je to već uradila (Željezničar, Sloboda, Tuzla City, Sarajevo, Velež). Međutim, pojedini klubovi očito nešto kriju, pa su se odlučili da finsijsko poslovanje sakriju od javnosti.

Konkretno, riječ je o FK Borac, trećeplasiranoj ekipi na premijerligaškoj tabeli koja je osigurala plasman u UEFA Konferencijsku ligu. Banjalučani su dobili licene za nastup u Evropi i Premijer ligi BiH, ali je nejasno šta kriju i zašto je njihov finansijski izvještaj "šifriran".

Borac je na internet stranici pod oznakom "zaštićeno" objavio informacije vezane za klupske finansije.

- Ovaj sadržaj je zaštićen lozinkom. Da biste ga vidjeli, molimo vas da unesete svoju lozinku ispod - piše na web stranici FK Borac.

U klubu čiji je potpredsjednik Bogoljub Zeljković, brat Vice Zeljkovića, prvog čovjeka Fudbalskog saveza BiH, pokušali smo saznati "šifru" za pristup informacijama, ali se niko nije javljao na broj telefona koji je objavljen na zvaničnoj klupskoj web stranici.