open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Šta nam je sve otkrila Kojovićeva "potresna ispovijest" o glasanju za crnolistaša Čavaru
Američki "đak", član Naše stranke Predrag Kojović glasao je u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine za Marinka Čavaru, osobu sa američke "crne liste", a cijeli projekat formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini ima direktnu podršku američke vlade. 
05.12.2022. u 14:48
get url
text
get url
text

Kada su u junu, nakon godinu dana pregovoranja lideri "Trojke" Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i Edin Forto sa saradnicima, dogovorili i čak i potpisali postizbornu Platformu sa SDS-om i PDP-om, u sve su bile uključene strane ambasade, a najviše je utjecala imala Američka. Izborni rezultati ovih pet stranaka ipak nisu bili takvi, kakvim su ih priželjkivali i oni i međunarodni mentori, te se krenulo u druge kombinacije. 

VEZANI TEKST - Kojović o glasanju za Čavaru: I oni koji su ga stavili na crnu listu dali bi prioritet sporazumu sa HDZ-om

Do prije dva-tri dana bila je javna tajna da su počev od specijalnih izaslanika Matthewa Palmera, preko Gabriela Escobara do ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphya, američki zvaničnici direktno umiješani u formiranje vlasti. Svi oni, diplomatskim odgovorima, branili su se kako su tu samo da pomognu ukoliko zatreba, a da je sve na domaćim političkim akterima. 

Doduše, nedavno je član Predsjedništva BiH Željko Komšić u jednom od TV intervjua rekao da "Amerikanci otvoreno guraju izbacivanje SDA iz vlasti, što su mu rekli Nikšić i Efendić". Tada je predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić demantirao Komšića, Nikšić je ovo prešutio, ali Kojović je ipak potvrdio riječi predsjednika DF-a te u "potresnoj ispovijesti" za Klix priznao da je prije nego je glasao za Čavaru konsultovao Amerikance. 

- Iz direktne komunikacije sa onima koji su Čavaru stavili na "crnu listu" bilo je jasno da bi i oni prioritet dali već postignutim dogovorima i momentumu koji "Trojka" diktira. Kod mene je prevagnuo osjećaj odgovornosti prema toj argumentaciji i dogovoru koji su predsjednici postigli na federalnom nivou - rekao je Kojović.

Pogubna je po sve nas, po ovu zemlju, Kojovićeva izjava. Iz nje se da zaključiti, da ne samo da se iz Naše stranke konsultuju sa Murphyjem u vezi sa samim formiranjem vlasti, već da je "Osmorka" na otvorenoj liniji sa Američkom ambasadom koja nije demantirala Kojovićevu izjavu.

Kakva se to poruka šalje? 

Oni koji sada nastoje formirati vlast, sarajevska "Trojka" uz pet pridruženih stranaka, ne rade ništa bez amina stranaca koje predvodi ambasador Murphy. Kojović je priznao da ih oni navigaju čak i kako će glasati. 

Još poraznije, posebno za Amerikance jeste da su na ovaj način poslali poruku ovdašnjoj javnosti da njihova "crna lista" nema nikakve težine niti značaja jer Čavara koji je na nju dospio upravo zbog antidejtonskog djelovanja i blokada u formiranju vlasti u FBiH može biti nagrađen sa bitnom pozicijom u rukovodstvu državnog Parlamenta. 

Dva dana prije nego će Kojović javnost obavijestiti da je za Čavaru glasao tek nakon što se konsultirao sa onima koji su ga stavili na "crnu listu", Američka ambasada za Patriju je pojasnila diplomatski da SAD ne određuje koje političke stranke formiraju vlade. 

- Sjedinjene Države ne određuju koje političke stranke formiraju vlade ili koje osobe popunjavaju određene pozicije, ali je krajnje razočaranje da sankcionisani pojedinci, kao što je gospodin Čavara, nastavlja obnašati vodeće uloge u vlasti. Ovakva imenovanja šalju pogrešnu poruku o posvećenosti dobrom upravljanju, euroatlantskim vrijednostima i konstruktivnom angažmanu s drugim političkim partijama usmjerenom ka pronalaženju pragmatičnih i praktičnih rješenja za svakodnevne probleme sa kojima se suočavaju ljudi ove zemlje - kazali su iz Ambasade SAD-a za Patriju.

VEZANI TEKST - Kavazović: Međunarodni faktor i među Bošnjacima i Bosancima traži one koji će podržati rušilačke politike

A da ima itekako razloga za bojazan po budućnost ove zemlje upravo zbog direktnog miješanja međunarodne zajednice u dnevno-politička zbivanja, jasan je bio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. 

- Uočavam ono što nikada do sada nije bilo: podršku dobijaju one politike koje su sve učinile da se ovo društvo razori, a država podijeli i uništi. Sada mi se čini da međunarodni faktor i među nama Bošnjacima i Bosancima traži one politike koje će takve rušilačke politike podržati i omogućiti im da postignu svoje ratne ciljeve – istakao je Kavazović.

Otud razumije, dodao je, nezadovoljstvo i razočarenje kod velikog broja građana ove države koji se osjećaju taocima takvih politika i koji u njima vide prijetnju.

- Kada me pitate o Bošnjacima, plašim se nastojanja koja pokušavaju da ih pod svaku cijenu radikaliziraju, da ih otjeraju od Zapada kako bi ih se onda optužilo da ne pripadaju ovim prostorima i kako time "nemaju pravo" živjeti ovdje, a kamoli biti političkim narodom ili imati svoju državu koju dijele s drugim narodima i u kojoj je svaki građanin ravnopravan na svakom njenom dijelu – pojasnio je reis Kavazović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.