open-navfaktor-logo
search
Pedijatri upozoravaju
Šta roditelji trebaju znati: Dokazano je da lijekovi za kašalj i prehladu ne djeluju na djecu ispod šest godina
Djeca spadaju u osjetljivu grupu populacije koja je sklona prehladama i gripi. Danas, u doba interneta i različitih foruma kao i brojnih dostupnih apoteka, potrebna je velika roditeljska mudrost i vještina kako bi mališane zaštitili od nepotrebne i pogrešne primjene lijekova.
12.02.2020. u 13:02
get url
text

Pedijatri ističu da su metabolizam djeteta, količina tečnosti u organizmu, funkcija jetre i bubrega u razgradnji i izlučivanju lijekova, specifični, posebno kod onih najmlađeg uzrasta.

Evo šta bi svaki roditelj trebao znati:

Lijekovi za kašalj i prehladu

Dokazano je da ovi lijekovi vrlo malo ili nimalo ne djeluju na djecu ispod šest godina, a rizik za njihova neželjena dejstva nadmašuje bilo kakvu privremenu korist koju mališan može imati od njih. Dekongestivi (kapi za začepljen nos) mogu biti nadražajni, mogu isušiti i oštetiti nosnu sluznicu i izazvati ovisnost kada se duže koriste. Iz nosa se mogu resorbirati i direktno u mozak i izazvati neuobičajene neurološke manifestacije. A oni i antihistaminici, koji se koriste protiv suzenja iz očiju i curenja nosa, mogu uzrokovati stomačne probleme, ošamućenost ili nesanicu, osip, a kod neke djece mogu dovesti i do ubrzanja srčanog rada i konvulzije. Lijekovi protiv produktivnog kašlja, s druge strane, odlično razgrađuju gusti sekret i „odljepljuju“ ga sa bronhija, ali ni oni ne pomažu, jer se malo dijete ne zna iskašljati.

Aspirin (acetilsalicilna kiselina)

Nikada se ne daje osobi mlađoj od 18 godina, jer može biti udružen sa teškim oboljenjem - Reyev sindromom - koji dovodi do oštećenja brojnih organa, naročito jetre i mozga, a može biti i koban. Uzrok nastanka sindroma se ne zna, obično nastaje nakon virusne infekcije, ali je u 90 do 95 posto slučajeva povezan sa upotrebom acetilsalicilne kiseline i znatno je rjeđi od kada se aspirin ne daje djeci.

- Aspirin kod nas postoji pod mnogo različitih naziva, pa uvijek provjerite šta je zapravo lijek koji planirate da date djetetu, a uzmite u obzir i kombinovane preparate koji mogu sadržati acetilsalicilnu kiselinu – navode pedijatri i upozoravaju da, ako dojite, ne uzimate aspirin, jer se određena količina može izlučiti u mlijeko.
Ljekari ističu da je paracetamol i dalje najsigurnija opcija tokom trudnoće i dojenja.

Lijekovi za odrasle

Davanje lijekova, namijenjenih odraslim osobama, manjoj, djetetu "prilagođenoj" dozi pogrešno je i vrlo opasno. Osim osnovne supstance, u svakom lijeku postoje i različite dodatne: konzervansi, stabilizatori, zaslađivači i sl. Samo ako u uputstvu za lijek izričito stoji da je dozvoljena primjena kod djece, sa tačnim dozama za određeni uzrast ili kilažu, ili ako je pedijatar to preporučio, djetetu smijete dati lijek.

Lijekovi propisani za nekog drugog

Ako je vaše drugo dijete ili dijete vaše rodice imalo slično stanje sa sličnim simptomima kao i vaš mališan, nemojte davati lijek koji je njima bio propisan. Postoji mogućnost da ste pogrešno procijenili i da mu taj lijek neće pomoći ili da čak može izazvati i komplikacije.

Lijekovi u obliku tableta

Bebi ćete uvijek dati lijek u obliku sirupa, a ako ni starije dijete još uvijek ne umije da guta tablete, nemojte mu ih davati, zbog mogućeg gušenja. To se odnosi i na tablete za žvakanje.
Ako određeni lijek ne postoji u obliku sirupa, pitajte farmaceuta da li tabletu možete prepoloviti (ne smiju se sve vrste tableta lomiti) ili pomiješati sa hranom, da bi dijete lakše primilo lijek, ako odbija na ovaj način.

Dodatni paracetamol

Ako dijete uzima paracetamol za snižavanje temperature i vi poželite da mu date još neki popularni, kombinovani lijek za prehladu kako biste mu još malo olakšali patnju, imajte u vidu da većina tih preparata u sebi sadrži paracetamol, pa se može desiti da unesete prekomjernu dozu.

- Uvijek trebate pogledati šta je u sastavu bilo kog lijeka, naročito onog koji u sebi sadrži kombinacije različitih supstanci, da ne bi došlo do ukrštanja ili dupliranja doza – upozoravaju pedijatri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.