open-navfaktor-logo
search
Skretanje pažnje
Šta se krije iza teorija Tegeltije i Jukić: Stiže izvještaj koji će uzdrmati pravosudni sistem u BiH
Kreiranje teorije o zavjeri protiv VSTV-a očigledno je uvertira kojom se nastoje amortizirati moguće posljedice specijalnog izvještaja o stanju u oblasti vladavine prava, na kojem u ime Evropske komisije od aprila ove godine radi njemački sudija Reinhard Priebe i koji bi trebao biti objavljen u novembru
15.10.2019. u 17:41
get url
text
Ružica Jukić i Milan Tegeltija

Muriz Memić, Evropska unija, Ambasada SAD-a i SDA provode zajedničku akciju rušenja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Rezime je to teorija koje su sa javnošću podijelili predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i njegova zamjenica Ružica Jukić. Tvrde da su informacije dobili iz "ozbiljnih međunarodnih krugova".

Ti "ozbiljni međunarodni krugovi" su Jukić dostavili informaciju o planu "pojedinih ambasada" da se nakon Memićevog sastanka sa glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić organiziraju protesti na kojima će za postojeće stanje optužiti VSTV. Tegeltija je "slične informacije", koje je dobio od "ozbiljnih međunarodnih krugova", povezao sa Programskom deklaracijom SDA, u kojoj se ističe potreba reformiranja VSTV-a.

- Kada vodeća politička partija u FBiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slučaju SDA kao vladajuća stranka, kao svoj programski cilj postavi "reformu VSTV-a", onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti za ozbiljno – ocjenjuje Tegeltija.

Dakle, prvi čovjek bh. pravosuđa javnosti poručuje da se za ozbiljno treba uzeti mogućnost da "pojedine ambasade" namjeravaju preko Muriza Memića organizirati proteste i optužiti VSTV, a sve kako bi SDA provela reformu VSTV-a, ali ne kroz parlamentarnu proceduru već kroz raspuštanje aktuelnog saziva te institucije. Finalne detalje koji bi doveli do raspuštanja "otkrila" je Jukić, istovremeno otkrivši i stvarnu pozadinu istupa čelnika VSTV-a.

- Zatim će gospodin Reinhard Priebe, nezavisni ekspert Evropske unije, dostaviti izvještaj, koji će biti loš po pravosuđe, te će zajedno sa Američkom ambasadom tražiti od gospodina Inzka da iskoristi "bonske ovlasti" prema VSTV-u, to jest da raspusti njegove članove – pojasnila je Jukić.

Kreiranje teorije o zavjeri protiv VSTV-a očigledno je uvertira kojom se nastoje amortizirati moguće posljedice specijalnog izvještaja o stanju u oblasti vladavine prava, na kojem u ime Evropske komisije od aprila ove godine radi njemački sudija Reinhard Priebe i koji bi trebao biti objavljen u novembru.

Svjedoči tome konstatacija Ružice Jukić da će Priebeov izvještaj "biti loš po pravosuđe", što je racionalna procjena zasnovana na postojećem stanju u pravosuđu, za koje najveću odgovornost snosi upravo VSTV kao institucija koja rukovodi pravosuđem. Druga mogućnost je da Priebe i Evropska komisija rade po nalogu SDA, te da će izvještaj "biti loš po pravosuđe" samo kako bi se zadovoljile potrebe te stranke. Nije teško procijeniti koja od ove dvije opcije ima više smisla.

Za njenog šefa Milana Tegeltiju se odgovornost za stanje u pravosuđu može fakturisati i Evropskoj komisiji.

- Naglašavam da su svi koraci koje smo preduzeli u posljednje dvije i po godine i koje preduzimamo, kako u dinamici tako i sadržaju, blisko koordinirani sa Evropskom komisijom u Briselu, tako da će izvještaj Priebea o VSTV-u, na neki način, dobrim dijelom biti i izvještaj o samoj Evropskoj komisiji i njenim aktivnostima u saradnji sa VSTV-om – pojašnjava Tegeltija.

Na koji način bi Evropska komisija trebala biti odgovorna za činjenicu da kadrovi koje je imenovao VSTV bilježe porazne rezultate u procesuiranju i sankcioniranju organiziranog kriminala i korupcije, kršenja Ustava BiH i zakone ove zemlje, te rješavanju najtežih krivičnih djela poput ubistava ili i za skandale kao što je afera "Potkivanje", Tegeltija se nije trudio pojasniti.

Priebeov izvještaj, ukoliko zaista bude "loš po pravosuđe", a sve logične pretpostavke sugeriraju da hoće, neće biti prvi takvog karaktera. Sličan izvještaj, koji se odnosio na rad Tužilaštva BiH, prije nekoliko godina je u ime Misije OSCE-a prezentirala sutkinja Joanna Korner, a u kojem su sadržane sve manjkavosti koje su i danas prisutne u radu te pravosudne institucije. Isticanje tih manjkavosti, te reagiranje kako bi se te manjkavosti uklonile, za aktuelne je čelnike bh. pravosuđa "rušenje VSTV-a".

- No, da li znaju oni, koji su napravili ovakav plan, da upravo ruše državnu instituciju, a što predstavlja kazneno djelo. Raspadne li se VSTV, ja tvrdim da će se i ostale institucije na nivou BiH raspasti – upozorava Jukić.

"Rušenje" VSTV-a, kako Jukić naziva moguće reformiranje te institucije, osnovni je preduvjet za dalje rušenje, ali ne institucija države BiH, već cjelokupnog postojećeg sistema u kojem kršenje Ustava i zakona ove zemlje prolazi nekažnjeno. Sakrivanje nadolazećeg izvještaja Evropske komisije iza teorije zavjere koja uključuje "pojedine ambasade", Muriza Memića i SDA zapravo je jako loš pokušaj amnestiranja od odgovornosti onih koji održavaju sistem kojeg je Priebe analizirao i koji će, očigledno, duboko uzdrmati taj sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.