Kako je objavio portal Nova.rs predsjednik Vučić i Kurti  će morati vrlo brzo  odgovoriti na prijedlog Njemačke i Francuske kojim je predviđeno da Srbja ubrzanim putem dobije članstvo u EU, a da zauzvrat ne blokira pristupanje Kosova u međunarodne organizacije. Također, Nova.rs najavlljuje da bi uskoro mogli početi pregovori Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Berlin i Pariz navodno spremni su da saslušaju obje strane ukoliko imaju dodatne predloge ili amandmane na ponuđenu verziju dokumenta koji su Vučiću 9. septembra u Beogradu predočili Emmanuel Bonn i JJens Plettner, savjetnici predsjednika Francuske Emanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholz.

Kako saznaje Nova.rs.,  u dokumentu se, između ostalog, pominje pristupanje Srbije Europskoj uniji, ali bez konkretnih napomena na koji način bi se njen put kao ovoj zajednici ubrzao. Na sastanku Vučiću su date usmene garancije da će se ubrzati put Srbije ka EU, a to bi, kako navode, praktično značilo da bi Srbija i Kosovo bili istovremeno integrisani u EU, odnosno u UN.

Kad je reč u finansijskoj pomoći, Srbija bi mogla, kako se navodi, da računa na određenu količinu novca koji bi bio namijenjen razvoju i podizanju ekonomije, kao i na priliv novih investicija, prije svega iz Njemačke.

Sporazumom nije predviđeno da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se očekuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodnim organzacijama. Istovoremeno, iz EU su naglasili da će doći do implementacije svih do sada potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i onaj koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.