Njemački stručnjak koji je na poziciji selektora fudbalske reprezentacije Austrije naslijedio Švicarca Marcela Kollera večeras će u Zenici imati svoj zvanični debi na klupi austrijske selekcije, iako ju je već vodio u sedam mečeva (šest pobjeda i jedan poraz).

Naime, utakmica sa Zmajevima bit će prva zvanična za Fodu, u kojem austrijska javnost vidi nekoga ko će uspješno nastaviti posao prethodnog selektora koji je Austrijance odveo na EURO 2016, ali ne i na proteklo Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Za razliku od Kollera, koji je u zvaničnom debiju na klupi Austrije poražen od kasnijeg svjetskog prvaka Njemačke (2:1), Foda će imati mnogo lakši zadatak u debiju na jednoj zvaničnoj utakmici, mišljenja su novinari austrijske državne televizije ORF.

Foda je donio stabilnost austrijskoj selekciji, ali i fleksibilnost. Formaciju 4-2-3-1, koja je po Austrijance dobro funkcionisala u finišu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, novi selektor je polako transformisao u 3-4-2-1, dok je u posljednjem susretu sa Šveđanim (ponbjeda 2:0) igrao u sistemu 3-4-3.

Novi selektor je u odnosu na svog prethodnika promijenio neke stvari u timu. Kod Kollera je ranije bio slučaj, igrao Janko ili ne za svoj klub, mjesto u vrhu napada za njega je bilo rezervisano. Kod Fode to nije slučaj, pa čak ni kada je riječ o najboljim austrijskim igračima.

Njemački stručnjak posebnu pažnju posvetio je i rezervnim igračima, poslavši im jasnu poruku da nisu ništa manje važni od onih na terenu. Foda često startnu postavu čuva za sebe i svoje saradnike do posljednjih trenutaka. Na treningu je krije i od svojih izabranika, a sve kako bi zadržao njihovu pozornost i maksimalnu koncentraciju te kako bi rad i angažman do zadnje minute posljednjeg treninga bili na maksimalnom nivou.

U odsutnosti kapitena Juliana Baumgartlingera Foda je odlučio da će kapitenska traka biti "putujuća". Tako je u prijateljskom duelu sa Šveđanima Austrijance predvodio David Alaba, dok će ih večeras na Bilino polje izvesti napadač West Hama Marko Arnautović.

- Kada bi u ovom ciklusu igrali treću utakmicu, vjerujem da bi kapiten bio Sebastian Prödl, jer se i on nalazi u "savjetu igrača" - rekao je selektor Austrije u izjavi za tamošnje medije.

ORF tvrdi kako se promjenom selektora ništa u pristupu reprezentacije Austrije nije promijenilo. Osnovni postulat igre skoro je pa identičan, a fudbaleri i dalje znaju kako doći do pozitivnog rezultata. Glavni temelj kvalitetnoj igri je dobra odbrana, brza transformacija iz koje bi se trebale iskoristiti ponuđene šanse.

Austrijskoj javnosti ali i medijima posebno se sviđa što i novi selektor Davidu Alabi dozvoljava da čestim ubacivanjima učestvuje u napadima svoje selekcije, a upravo bi fudbaler Bayerna večeras na Bilinom polju trebao biti jedan od onih igrača na koje bi izabranici Roberta Prosinečkog trebali obratiti posebnu pažnju.