open-navfaktor-logo
search
Sarajevski aerodrom
Šta skrivaju koferi: Od Rolex satova, snajpera i viagre, do bumbara u čarapi i eura u kutiji keksa
Kao i na svim aerodromima svijeta, i radnici Carinske ispostave Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, u prtljagama putnika pronalazili su nevjerovatne stvari, a neke od njih znale su ih, kako kažu, nasmijati i "uljepšti im dan"
16.05.2019. u 19:23
get url
text

Mnogi koji putuju avionom muku muče sa pakiranjem svojih ličnih stvari, jer u kofer, koji ne smije preći 30 kilograma, treba stati sve ono što su zamislili. Pritom moraju voditi računa o sve strožijim pravilima carinskih kontrola na aerodromima.

No, i pored toga, "optimista i hrabrih" ne nedostaje, a njihovoj mašti, po onome što carinik pronađe kada jednom otvori kofer, zaista je teško dokučiti.

Kao i na svim aerodromima svijeta, i radnici Carinske ispostave Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, u prtljagama putnika pronalazili su nevjerovatne stvari, a neke od njih znale su ih, kako kažu, nasmijati i "uljepšti im dan."

Oni sa kojima smo razgovarali, a neki od njih taj posao rade i više od 20 godina, mogli bi, kažu, napisati knjigu o svemu šta su pronašli u torbama stranaca, ali i državljana BiH.

Putnici često, ponašanjem, sami sebe odaju

Ipak, jedan pronalazak od prije dvije godine, zaslužuje da bude posebno istaknut. Na spisku najčudnijih nedozvoljenih stvari, kako nam je kazao Vehid Sadiković, šef Carinske ispostave, su bumbari, njih šest, koje je državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata u čarapi pokušao prokrijumčariti u Dubai.

{$galerijaFotografija}

- Uzeo je šest malih kutijica i u svaku stavio po jednog bumbara, a potom sve kutijice stavio u čarapu. Kada smo ga pitali šta će mu bumbari, odgovorio je da mu se sviđa okus bosanskog meda, "pa je uz pomoć bumbara htio oprašiti pčele" u Dubaiju, koje bi potom proizvodile med čiji bi kvalitet bio sličan onom u Bosni. Bio je to nevjerovatan dan nama carinicima kojeg ćemo sigurno dugo pamtiti - prisjeća se Sadiković i dodaje da su prije više od deset godina imali slučaj kada je Italijan pokušao u svoju zemlju prokrijumčariti oko stotinu hercegovačkih kornjača.

Zahvaljujući modernoj opremi, među kojom je i rentgen, kojeg je Ambasada SAD-a u BiH, prije pet godina donirala Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, a koji ima sposobnost otkriti sve organske i neorganske materije, metale i nemetale, teško je, objašnjava Sadiković, prenijeti nešto, a da to, prilikom kontrole, ne bude otkriveno.

- Carinik nikada ne može predvidjeti da će tog dana u svojoj smjeni nešto naći. To su stvari koje se dešavaju spontano kontrolom slučajnog uzorka ili odabira. Toliko imamo iskustva da mi ustvari po ponašanju putnika, iz njegovog pasoša, sa koje destinacije dolazi, te koliko je imao presjedanja, možemo ocijeniti da li nešto krije ili ne. Zašto je, primjera radi, iako ima direktan let za Sarajevo, osoba iz Istanbula prvo otputovala u Beč, a onda u glavni grad BiH? To kod carinika odmah izaziva sumnju da se radi o osobi koja u svom prtljagu nešto krije - objašnjava Sadiković i dodaje da su uvijek pod posebnim povećalom putnici iz Južne Amerike.

Okrili su carinici na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu i strijele, pištolje, snapjere i harpune kod putnika, ali i drogu.

- Takve stvari obično pronalazimo kod naših ljudi koji trenutno žive u Americi, gdje je do oružja lako doći. Primjera radi, snajper u Americi košta 200 dolara, a kod nas 2.000, pa mnogi to donose nekome kao poklon. Često otkrijemo i dvoglede, koji su obično namijenjeni lovcima. Droga se šalje u manjim količinama, uglavnom brzim pošiljkama, obično iz Kine i Južne Amerike - kaže Sadiković.

Bosanci i Hercegovci ne žale iskeširati za Rolex sat

Bosancima i Hercegovcima nije žao iskeširati desetine hiljada KM za Rolex satove, ali po povratku u zemlju rijetki su oni, koji, prema riječima carinika, prijave da kod sebe imaju tako vrijednu stvar.

- Prije nekoliko godina kod državljanima BiH, koji se vraćao iz inostranstva, pronašli smo Rolex sat vrijedan 100.000 KM. Također naš državljanin, koji je u Beogradu kupio Rolex, vrijedan 35.000 KM, pokušao je izvršiti povrat PDV-a. Međutim, kako naša Carinska služba ima saradnju sa kolegama u svijetu, dobili smo informaciju da će ta osoba doći na sarajevski aerodrom. Kako ga nije prijavio, mi smo sat oduzeli, a to smo kasnije dokazali i na sudu. Pamtim još jedan slučaj kada su muž i žena iz BiH, po povratku iz Turske, pokušali unijeti muški i ženski Rolex, koji su koštali 30.000 KM. Sjećam se i turiste, državljanina UAE, koji je na Baščaršiji kupio 13 muških satova lažnih marki i pokušao ih iznijeti iz zemlje - otkriva Nermin Ramićević, šef smjene u Carinskoj ispostavi Aerodroma u Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

U torbama putnika pronašli su carinici i zlatni nakit, srebreni kovani novac iz perioda Ugarske kraljice Marije Terezije, umjetnine, pa čak i zubne implantate.

- Jedna sarajevska advokatica pokušala je iznijeti sliku koju je, kako nam je kazala, sama naslikala. Iako ta slika možda nema neku veliku vrijednost, ona je na D-režimu. Žena koja se bavi tim pozivom i koja poznaje pravo, nije našla za shodno da nas putem interneta, telefona ili lično obavijesti šta nosi. Prošla je kontrolu, ali na dojavu stjuardese, prilikom ulaska u avion, otišao sam i privremeno oduzeo sliku. Advokatica se u dva sudska postupka pokušala opravdati tim kako nije poznavala propise, sudija je ipak, donio odluku da joj se slika oduzme – kaže Ramićević.

Državljanin Turske prije tri godine došao je u Sarajevo iz Srbije, kupio pun kofer implantata i pokušao ih iznijeti iz zemlje. Vrijednost im je, kako nam rekoše naši sagovornici, bila 85.000 KM.

Pokušao pronijeti supstancu za viagru vrijednu milion KM

Ima i onih koji se usuđuju prokrijumčariti i novac. Posljednji takav slučaj od prije tri godine vezan je za bivšeg bh. pilota, koji je prodao nekretninu, a novac je želio iznijeti u torbi kako ne bi plaćao proviziju banci.

Prema riječima Ramićevića, carinici su u torbi pronašli između 120.000 i 150.000 dolara, a njim je pilot želio kupiti stan u Americi.

Ali, nije to najveća svota novca pronađena kod putnika. Prije četiri godine carinici su kod Kineskinje pronašli oko 250.000 eura, koje je složila u kutiju keksa.

- Puno je Kineza koji u našoj zemlji rade nacrno. Kako su u bankama velike provizije, ona se odlučila da na nelegalan način iznese novac iz BiH. Vjerovatno je da nije imala pokriće za porijeklo tog novca. Carinici su pregledom prtljage otkrili novčanice i spriječili nelegalnu radnju - kaže Sadiković.

Također, interesantan slučaj desio se prije desetak godina kada je osoba, kako kaže Ramićević, preko falsificiranog ljekarskog recepta, u Sarajevo pokušala unijeti hemikaliju, čija je količina bila vrijedna oko milion KM.

- Radilo se o državljaninu BiH, a nadležne službe utvrdile su da je recept bio falsifikat, a supstanca sastavni dio viagre. Osoba je tvrdila da je supstanca namijenjena za njegove lične potrebe, a osuđen je na više od tri godine zatvora - ispričao nam je Ramićević.

DSC00008.JPG
1 od 24
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.