navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Završena ekspedicija

Šta su volonteri otkrili u Bosanskoj dolini piramida

Na Bosanskoj dolini piramida ove godine učestvovalo je 249 volontera iz 30 zemalja svijeta, a koji su posjetili i Zavidoviće, Olovo i Konjic gdje su se upoznali sa fenomenima i ostacima megalitnih civilizacija u BiH, te prirodnom i kulturno-historijskom baštinom naše zemlje

Objavljeno: 28.10.2019. u 20:22
get url
text
Bosanska dolina piramida

Odlaskom posljednje smjene volontera, u Visokom i Bosanskoj dolini piramida okončana je još jedna volonterska sezona, ali i ovogodišnja "Ekspedicija na bosanske piramide s volontiranjem". Ove sezone od 1. juna, pa sve do oktobra, Visoko je pohodilo 249 volontera iz 30 zemalja svijeta.

– Iza nas je još jedna izuzetno uspješna sezona u kojoj smo imali 249 volontera iz cijelog svijeta. Svi oni su prije nego su uvedeni u poslove i radove prošli i obuku kroz prezentacije arheologa i geologa, te obišli lokacije u Bosanskoj dolini piramida, nakon čega su potpisivani ugovori o volontiranju i počeli radni dani. Volonteri su radili na lokacijama Bosanske piramide Sunca, Bosanskoj piramidi Mjeseca, a najviše smo bili fokusirani na radove na tunelima Ravne 3, gdje smo došli i do najboljih rezultata, otkrića keramičkih i metalnih predmeta koji su predstavljeni i na našoj izložbi, a kruna sezone su bila otkrića dva suhozida koji su nepobitno potvrdili povezanost tunela Ravne 3 s tunelima Ravne i vještačku aktivnost u zatvaranju pronađenih prolaza – kazao je koordinator Fondacije, Ajdin Ahmetspahić.

{$galerijaFotografija}

Volonteri su pored Visokog i ove sezone imali priliku da se upoznaju i sa drugim bh. gradovima i ljepotama.

- I ove sezone smo u sklopu Ekspedicije imali i jednodnevne izlete u Zavidoviće, Olovo i Konjic gdje smo naše volontere upoznali sa fenomenima i ostacima megalitnih civilizacija u BiH, te prirodnom i kulturno-historijskom baštinom naše zemlje. Pored Visokog cilj nam je u najbolje svjetlu predstaviti i druge vrijednosti naše zemlje, te i na taj način iz BiH u svijet poslati pozitivne slike i priče – ističe Ahmetspahić.

Kraj jedne sezone, znači početak priprema za sljedeću, a tako je i ove, jer su već počele pripreme za 2019.  godinu i mjesec juni kada po planu u Visoko dolaze prve organizirane volonterske grupe.

- Već imamo pripremljen plan i program za narednu volontersku sezonu, koji ćemo obogatiti novim aktivnostima i unaprijeđenim konceptom, koji radimo uz iskustva koja imamo u minulim sezonama. Očekujemo da će naredna sezona donijeti i nova interesantna otkrića, veliki broj posjetilaca iz BiH i cijelog svijeta,ali i dodatni interes mladih ljudi. Visoko i Fondacija su se i ovoga puta pokazali kao dobri domaćini i svi nestrpljivo čekamo juni naredne godine kada počinje nova sezona volontiranja. – zaključio je Ahmetspahić.

Ove sezoe u Visokom  su bili volonteri iz 20 evropskih zemalja, ali i volonteri s drugih kontinenata , Azije,  Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Okeanije. Volonterske akcije u Bosanskoj dolini piramida organiziraju se od 2010. godine, a do sada je na taj način u Visokom boravilo oko 3.550 volontera, a skoro da ne postoji zemlja na svijetu iz koje volonteri nisu dolazili u Visoko s ciljem da svojim angažmanom pomognu projekat istraživanja, ali i da postanu dijelom projekta koji mijenja svjetsku historiju, navodi se u saopćenju Fondacije.

 

Bosanska dolina piramida, 28.10.2029
1 od 4
left-arrowright-arrow