Snovi koje sanjamo često nemaju nikakvog smisla, ali ponekad mogu imati snažno značenje.

„Doktorica za snove“ Martina Kocian, terapeutkinja iz Sydneyja, vjeruje da snovi nose određene poruke te da njihova tačna interpretacija može otkriti te poruke.

Gostujući u jednoj televizijskoj emisiji je objasnila značenje četiri uobičajena sna, poput padanja, ispadanja zuba, proganjanja ili obavljanja testa. Najprije je objasnila značenje sna u kojem padate.

- Padanje znači da osjećamo kako nemamo kontrolu na javi – pojasnila je Kocian.

Dodala je da oni koji uživaju u osjećaju padanja u snu možda neće biti zabrinuti zbog promjena te nemaju problema sa prevazilaženjem.

Drugi uobičajen san jeste ispadanje zuba bez posebnog razloga.

- Zubi predstavljaju promjene na javi. Prolazite od dječijih zuba do zuba odraslih što predstavlja razvojne faze – pojasnila je te dodala:

- Ispadanje zuba znači da osjećamo neku vrstu tjeskobe ili da se ne nosimo najbolje sa životnim promjenama.

Ukoliko sanjate kako radite test za koji se niste pripremili, niste jedini.

- Jedna od pet osoba sanja taj san i to može biti frustrirajuće ako ste davno završili sa školovanjem – kazala je Kocian, uz pojašnjenje da taj san predstavlja nemogućnost ili izostanak samopouzdanja za prelazak u novu fazu života.

Također, dodala je, može značiti i općenit osjećaj nespremnosti. Ponudila je i objašnjenje za san u kojem nas neko proganja.

- Kada nas proganjaju, to znači da se ne suočavamo sa nekim problemom ili izbjegavamo neke situacije na javi – kazala je Kocian.

Terapeutkinja je pojasnila i da ljudi mogu češće sanjati te sanjati uvjerljivije snove u periodima u kojima prolaze kroz krizu. Snovi postaju intezivniji i kada učimo nešto novo jer snovi pomažu mozgu da procesuira i sačuva nove informacije.